Rămâi conectat

Economie

Modificări fiscale 2024: Guvernul propune creșteri de impozite și eliminarea facilitaților pentru mediul de afaceri

Bera Larisa

Publicat

în

Modificări fiscale 2024: Guvernul propune creșteri de impozite și eliminarea facilitaților pentru mediul de afaceri

Guvernul analizează posibilitatea majorării unor impozite pentru mediul de afaceri și eliminării unor stimulente fiscale, conform recomandărilor Băncii Mondiale.

Citește și: Guvernul propune reducerea taxelor pe muncă: Ce economii pot face românii prin deduceri fiscale

Printre măsurile propuse se numără eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor și creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%. De asemenea, se preconizează și ajustări în impozitarea altor venituri de capital și creșterea deducerilor personale de bază.

În prezent, angajații din construcții beneficiază de scutiri de impozit pe venit și de unele contribuții sociale obligatorii, inclusiv contribuția la Pilonul II de pensii, care este opțională.

Impozitul pe dividende a fost recent majorat de la 5% la 8%, dar această cotă este considerată insuficientă de instituțiile financiare internaționale și de anumite părți ale Guvernului.

Începând cu 1 ianuarie, Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscale a intrat în vigoare, aducând modificări semnificative în domeniul cheltuielilor publice, consolidării fiscale și combaterii evaziunii fiscale. Printre măsurile incluse se numără și creșterea TVA-ului pentru dulciuri și alte produse alimentare cu zahăr adăugat de la 9% la 19%.

De asemenea, munca suplimentară a bugetarilor este acum compensată doar cu timp liber, cu excepția personalului din domeniul apărării și ordinii publice. În zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, se aplică reglementările prevăzute de legislația din iunie 2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

Reduceri de impozit pentru părinții care plătesc meditații: Măsura ar putea intra în vigoare de anul viitor

Bera Larisa

Publicat

în

Reduceri de impozit pentru părinții care plătesc meditații: Măsura ar putea intra în vigoare de anul viitor Părinții care cheltuie bani pe meditații pentru copiii lor vor putea beneficia de reduceri de impozit, conform unei noi măsuri propuse. Această facilitate va fi disponibilă doar dacă părinții prezintă bonuri fiscale sau chitanțe emise de profesori. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea