Rămâi conectat

Actualitate

Două dintre operele lui Costantin Brâncuși de la Târgu Jiu vor fi incluse în patrimoniul UNESCO

Bera Larisa

Publicat

în

Două dintre operele lui Costantin Brâncuși de la Târgu Jiu vor fi incluse în patrimoniul UNESCO

Guvernul român anunță o zi deosebită pentru patrimoniul național: Ansamblul monumental „Calea Eroilor” creat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost acceptate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO. Această veste a fost confirmată sâmbătă, 26 iulie, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial desfășurată la New Delhi, India.

Citește și: 27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că această recunoaștere internațională evidențiază valoarea excepțională a operei lui Brâncuși și a tezaurului cultural pe care l-a lăsat României. „Este un moment de mare importanță pentru patrimoniul românesc. Ansamblul monumental de la Târgu Jiu devine oficial parte a patrimoniului cultural al umanității, subliniind valoarea sa universală și necesitatea protejării sale”, a scris Turcan pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a accentuat că această recunoaștere nu doar onorează arta lui Brâncuși, dar oferă și oportunitatea de a atrage vizitatori din întreaga lume în Târgu Jiu și în regiunea Olteniei, conectându-i cu istoria și tradițiile românești.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat între 1937 și 1938, comemorează sacrificiul românilor din Primul Război Mondial și reprezintă o realizare remarcabilă în sculptura monumentală. Lucrarea lui Brâncuși se remarcă prin integrarea sculpturii abstracte, arhitecturii peisagistice și ingineriei urbane, oferind o experiență comemorativă unică și de mare impact simbolic și artistic.

De asemenea, Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost acceptate în Patrimoniul Mondial pentru valoarea lor istorică, reprezentând un fragment esențial al apărării Imperiului Roman și un exemplu de adaptare sofisticată la topografia și climatul local.

România a depus dosarul de nominalizare pentru Frontierele Imperiului Roman – Dacia în ianuarie 2023, iar evaluarea a confirmat importanța acestui patrimoniu. „Această recunoaștere subliniază conexiunea strânsă dintre istoria națională și influența Romei asupra lumii antice. România se alătură cu mândrie familiei internaționale a Patrimoniului Mondial”, a concluzionat Turcan.

Complexul monumental, construit între anii 1937 și 1938 pentru a comemora sacrificiul suprem al românilor – soldați, polițiști și cetățeni de rând – care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial, reprezintă un punct de cotitură în istoria sculpturii monumentale și a artei publice. Este creația fundamentală și singura lucrare publică de mare anvergură a sculptorului român Constantin Brâncuși care, în loc să plaseze monumentul în oraș, «a plasat orașul ca element funcțional în centrul monumentului». […] Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu reprezintă o lucrare excepțională, o fuziune între sculptura monumentală abstractă, arhitectura peisajului, inginerie și instalație urbană ce oferă o experiență comemorativă secvențială, la scară urbană, având o puternică încărcătură simbolică și marcând o expresie artistică de mare forță și puritate în plan multiplu: artistic, simbolic și spiritual. Combinația dintre conceptul artistic, calitatea excepțională a execuției și realizarea inginerească a Coloanei fără sfârșit, în special, contribuie la desăvârșirea uneia dintre cele mai importante sculpturi monumentale publice ale secolului XX”, se arată în proiectul de decizie elaborat pe baza recomandării ICOMOS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ceremonie SPECTACULOASĂ în deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Legendara gimnastă Nadia Nadia Comăneci în ștafeta torței olimpice, alături de Rafael Nadal și Serana Williams

Bera Larisa

Publicat

în

Ceremonie SPECTACULOASĂ în deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Legendara gimnastă Nadia Nadia Comăneci în ștafeta torței olimpice, alături de Rafael Nadal și Serana Williams Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au debutat vineri seara cu o ceremonie impresionantă și plină de surprize, atât pentru pasionații de sport, cât și pentru iubitorii muzicii. Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea