Plângere penală pentru ”distrugerea unor complexe arheologice” în cazul construirii unui hotel la Alba Iulia
Plângere penală pentru ”distrugerea unor complexe arheologice” în cazul construirii unui hotel la Alba Iulia
Verificările derulate de Direcția Județeană pentru Cultură Alba arată că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”
Reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii au formulat o plângere penală și au depus sesizări la mai multe instituții cu atribuții în domeniu pentru distrugere de bunuri de patrimoniu în cazul investiției ce se derulează în zona fostei tipografii Altip din Alba Iulia (strada Dimitrie Cantemir), unde se construiește un hotel.
Verificările ulterioare realizate de către Direcția Județeană pentru Cultură Alba au arătat că problemele apărute au fost determinate de efectele fenomenelor meteorologice.
În zona respectivă, pe parcursul mai multor luni au fost efectuate cercetări arheologice finalizate cu o propunerea de conservare și punere în valoare de către investitorul care derulează investiția.
Citește și: Descoperire SPECTACULOASĂ a arheologilor, la Alba Iulia: Vila unui demnitar roman și „SPA-ul” Legiunii XIII Gemina
Este vorba despre o zonă rezidențială din perioada stăpânirii romane la Apulum, unde au fost puse în evidență locuințe și alte construcții și amenajări vechi de aproape 2000 de ani, fiind una dintre cele mai importante cercetări arheologice derulate la Alba Iulia în ultimii ani.
Plângerea celor de la muzeu a vizat faptul că nu au fost respectate propunerile din proiectul de conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe amplasament, având în vedere că în timpul lucrărilor au fost afectate o serie de bunuri (ziduri), respectiv a avut loc ”distrugerea totală sau parțială a unor complexe arheologice propuse pentru conservare”.
Sesizarea a fost făcută în 11 iunie 2024, iar în 3 iulie Direcția Județeană pentru Cultură Alba a transmis un punct de vedere către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 9 Sibiu.
„În toată perioada derulată de la predarea amplasamentului, până în prezent (3 iulie 2024 – n.r.) au fost respectate propunerile de conservare formulate în Raportul de cercetare arheologică preventivă și a proiectului de conservare-restaurare și punere în valoare vestigii în cadrul obiectivului construire hotel, mun. Alba Iulia, str. Dimitrie Cantemir, nr. 2A. (…) În urma analizării documentelor prezentate se dovedește faptul că afectarea/prăbușirea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice, nefiind vorba de o distrugere cauzată de factorul uman”, se precizează în adresa Direcției Județene pentru Cultură Alba. Sunt invocate „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.
Se mai susține că „fragmentele de ziduri care au fost prelevate și depozitate vor fi readuse la starea inițială, după finalizarea lucrărilor de realizare a fundațiilor noii construcții”. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și-a însușit punctul de vedere al instituției din Alba Iulia, urmând ca investitorul să respecte proiectul de restaurare și conservare (in situ) înaintat de arheologi.
Investiția este derulată de societatea Dentotal Hope SRL București și are o valoare estimată de 6 milioane de euro.
foto arhivă, cu titlu reprezentativ: Călin Șuteu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan