Rămâi conectat

Curier Județean

PENSII 2024: Documentul esențial care trebuie trimis la CNPP pentru a nu risca pierderea veniturilor

Bera Larisa

Publicat

în

PENSII 2024: Documentul esențial care trebuie trimis la CNPP pentru a nu risca pierderea veniturilor

Românii trebuie să fie atenți la anumite obligații atunci când ies la pensie. Unii dintre ei riscă să-și piardă pensia dacă nu trimit, la fiecare șase luni, un document esențial. Pensionarii care locuiesc în altă țară trebuie să transmită, de două ori pe an, un certificat de viață către Casa de Pensii din România, care atestă că beneficiarul pensiei stabilite în străinătate este în viață.

Citește și: PENSII 2024 | Pensionare mai devreme cu 5 ani: Persoane eligibile

Potrivit noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, certificatul de viață va trebui trimis semestrial, în lunile martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, conform avocatnet.ro.

Astfel, Legea 360/2023 prevede că, pentru a beneficia de drepturile din sistemul public de pensii, persoanele care primesc pensii de la casele teritoriale de pensii și care sunt stabilite în alte state, denumite beneficiari nerezidenți, au obligația de a trimite semestrial un certificat de viață.

După cum o indică și numele, certificatul de viață este un document care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață. Data până la care trebuie transmis este 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an, scrie antena3.ro.

Important de subliniat este faptul că documentul trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

În cazul în care pensionarii nu respectă aceste termene, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.

Reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

Conform CNPP, acum, “dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul Certificat de viață”. Mai exact, acest document trebuie trimis până în ultima zi a fiecărui an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vouchere sociale 2024: Suplimentarea bugetului pentru tranșa din luna august

Bera Larisa

Publicat

în

Vouchere sociale 2024: Suplimentarea bugetului pentru tranșa din luna august În ședința de guvern din 18 iulie, guvernul României a aprobat o nouă hotărâre pentru suplimentarea bugetului destinat sprijinului persoanelor defavorizate. În cadrul ședinței, s-a dezbătut tema alocării de fonduri suplimentare din Fondul de rezervă bugetară pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Decizia are ca […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea