Rămâi conectat

Curier Județean

Sancțiuni de până la 12.000 de lei pentru posesorii de animale: Ce condiții trebuie oferite necuvântătoarelor

Bera Larisa

Publicat

în

Sancțiuni de până la 12.000 de lei pentru posesorii de animale: Ce condiții trebuie oferite necuvântătoarelor

Deținătorii de animale, inclusiv cele de companie, sunt obligați să le asigure condiții adecvate de bunăstare. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare de până la 12.000 de lei și, în cazuri grave, la confiscarea animalelor de către autorități.

Citește și: Bunăstarea pisicilor și câinilor a fost reglementată de Uniunea Europeană. Microciparea devine obligatorie. Ce interdicții au proprietarii de animale

Conform Legii 205/2004, posesorii de animale, inclusiv cei de companie, au următoarele obligații:

– Asigurarea unui adăpost corespunzător;
– Furnizarea de hrană și apă suficiente;
– Asigurarea unui spațiu adecvat pentru mișcare;
– Acordarea îngrijirii și atenției necesare;
– Asigurarea asistenței medicale veterinară.

În perioadele de temperaturi extreme, cum ar fi canicula, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) subliniază importanța protejării animalelor împotriva condițiilor meteorologice severe. De exemplu, animalele ținute în aer liber trebuie să aibă acces la apă potabilă și să beneficieze de umbră adecvată.

În ceea ce privește transportul animalelor, persoanele responsabile trebuie să evite transportul în timpul zilei și să asigure condiții optime pentru a preveni rănirea sau suferința inutilă a acestora.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru asigurarea sănătății și bunăstării animalelor, reflectând grija și responsabilitatea față de aceste ființe vulnerabile.

„În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, potrivit ANSVSA.

Responsabilitățile fermierilor și deținătorilor de animale:

– Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să ofere protecție împotriva razelor solare directe.

– Furnizarea de cantități adecvate de apă și furaje, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ
.
– Verificarea periodică a funcționării corecte a echipamentelor pentru adăpare, furajare și sisteme de ventilație.

– Asigurarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică.

– În perioadele de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate între orele 12:00 și 18:00 dacă temperatura depășește 25ºC la umbră.

– La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor sau la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil pentru supravegherea sănătății animalelor în localitatea respectivă.

– Pentru animalele ținute în aer liber, trebuie să fie disponibile zone umbrite și jgheaburi cu apă potabilă.

– În situații în care sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie să fie administrată manual, în mod regulat, pentru a preveni deshidratarea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Circulație rutieră ÎNCHISĂ timp de 12 ore la trecerea la nivel cu calea ferată de la Halta Unirea: Perioada restricției și ruta ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Circulație rutieră ÎNCHISĂ timp de 12 ore la trecerea la nivel cu calea ferată de la Halta Unirea: Perioada restricției și ruta ocolitoare Se închide complet circulația rutieră timp de 12 ore la trecerea la nivel cu calea ferată de la Halta Unirea. Șoferii pot folosi ruta ocolitoare pe la Războieni. Joi 18 iulie 2024 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea