Rămâi conectat

Actualitate

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori

Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii – cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de identitate (CI), fără alte documente suplimentare.

Minorul însoțit de un singur părinte poate ieși cu o declarație autentică (valabilă 3 ani) a celuilalt părinte, prin care își dă acordul cu privire la deplasarea în cauză sau cu dovada că părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească (hotărâre judecătorească definitivă), cu dovada decesului celuilalt părinte (certificat de deces, hotărâre de declarare a morții) ori cu dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturi părintești (hotărâre judecătorească definitivă).

Mai există și varianta existenței unei hotărâri judecătorești definitive de suplinire a acordului celuilalt părinte. Minorul însoțit de reprezentantul legal poate ieși cu hotărârea judecătorească definitivă de încredințare.

Citește și: Ajutorul pentru înmormântare 2024: Valoare și acte necesare pentru acordare

În cazul în care minorul însoțit de o terță persoană, este nevoie de declarația ambilor părinți sau a reprezentantului legal, în care își dau acordul pentru călătorie (declarație autentică, valabilă 3 ani). În cazul în care însoțitorul este cetățean străin, el trebuie să prezinte autorităților de frontieră și un certificat de cazier judiciar.

În cazul în care minorul întreprinde călătoria prin intermediul unei firme de transport persoane, însoțitorul trebuie să prezinte documentele din care să rezulte calitatea de angajat al acesteia. Minorul cu domiciliul sau reședința în străinătate poate ieși fără acordul părinților, doar cu documente doveditoare ale domiciliului sau reședinței (permis ședere, carte rezidență etc.).

Minorul care urmează tratament medical în străinătate poate ieși fără acordul părinților, doar cu documente medicale doveditoare emise de autorități române. În cazul minorului care merge la studii sau concursuri oficiale este nevoie doar de acordul unuia dintre părinți și documente doveditoare de la instituția organizatoare.

Începând din luna august a anului trecut, minorii peste 16 ani pot călători neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentantului legal (dat prin declarație autentică), doar pentru: vizită la rude (este nevoie și de documente care să dovedească înrudirea); studii sau concursuri oficiale (sunt necesare și documente doveditoare); tratament medical urgență (este obligatorie prezentarea unor documente medicale).

După aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, cetățenii români minori care călătoresc cu avionul în afara granițelor României, la fel ca în cazul adulților, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Polițiștii de frontieră au totuși dreptul să efectueze verificări aleatorii în interiorul aeroporturilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

20-21 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, vijelii, grindină și descărcări electrice

Ziarul Unirea

Publicat

în

20-21 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, vijelii, grindină și descărcări electrice Meteorologii ANM au emis sâmbătă dimineața o atenționare meteo cod galben de furtună în Alba și alte județe din țară, valabilă în intervalul 20 iulie, ora 13 – 21 iulie, ora 10. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea