Valoarea punctului de amendă crește de la 1 iulie 2024: Executivul a aprobat joi majorarea salariulul minim pe economie
Valoarea punctului de amendă crește de la 1 iulie 2024: Executivul a aprobat joi majorarea salariulul minim pe economie
Executivul a aprobat joi, 6 iunie 2024, majorarea salariulul minim pe economie, fapt ce va duce și la majorarea punctului de amendă și la alte scumpiri.
Potrivit legislației în vigoare, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim. Deoarece salariul minim se va majora la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie, de la acea data și punctul de amendă se va majora.
Citește și: Salariul minim creşte de la 3.300 la 3.700 lei lunar: Măsura intră în vigoare la 1 iulie 2024
Astfel, începând de luna viitoare, punctul de amendă se va majora cu 20 de lei, de la 165 cât este în prezent, până la 185 de lei.
Deși săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu susținea că „punctul de amendă va fi înghețat”, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar majorarea salariului minim pe economie rămâne legată și de creșterea punctului de amendă. Cu privire la acest lucru, purtătorul de cuvânt al executivului a declarat că „mai este încă răgaz până la 1 iulie”.
„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.
Constantin a explicat că, în cazul în care nu se va aplica măsura de înghețare a punctului de amendă, începând de luna viitoare, contrvențiile de circulație, și nu numai, vor fi mai scumpe.
„Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a mai spus Constantin.
Din ianuarie modul de calcul al punctului de amendă este diferit
La începutul acestui an, Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă. Astfel, valoarea punctului de amendă a fost redusă la 5% din salariul minim brut pe țară, comparativ cu 10% cât era anterior, când punctul de amendă era înghețat anual la 145 de lei.
Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de amendă va fi de 165 de lei.
Dacă guvernul nu va adopta un act normativ pentru înghețarea punctului de amendă, acesta va crește la 185 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act