Mircea Hava: Reforma pieței energetice aduce reguli limpezi într-un domeniu în care trebuia pusă ordine de mai multă vreme
Mircea Hava: Reforma pieței energetice aduce reguli limpezi într-un domeniu în care trebuia pusă ordine de mai multă vreme
Piața energiei va fi, de-acum, una care vine cu beneficii clare pentru fiecare consumator și va încuraja orice investiție în acest domeniu.Reforma adoptată de către Parlamentul European era o necesitate pentru fiecare țară membră iar avantajele vizează, desigur, și România și românii, ceea ce e mai mult decât îmbucurător.
Lucrurile vor fi mult mai clare în ce privește volatilitatea prețurilor. Cu alte cuvinte, românii angajați într-un contract cu un furnizor vor putea alege între un preț fix sau unul dinamic. Dar o vor face cu toate informațiile necesare la îndemână, iar capcana schimbărilor de tarif, peste noapte, doar prin voia furnizorului, nu va mai exista.
De asemenea, notăm o grijă aparte față de persoanele vulnerabile. Chiar aflați într-o zonă de litigiu, exemplul unui proces cu furnizorul, până la stabilizarea situației, cei vulnerabili vor fi protejați și sprijiniți, inclusiv în cazul în care s-ar dori întreruperea alimentării cu energie electrică.
Citește și: Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online
Hava
Situația generală, după adoptarea acestei reforme, e una pe care o consider optimistă. Trebuie reținute câteva aspecte importante, aduse de această reformă: piața energiei electrice din UE va fi mai accesibilă și mai stabilă. Vor exista „Contracte pentru diferență”, pentru a încuraja investițiile în energie, lucru ce va aduce un echilibru între tarifele producătorilor și fluctuațiile prețurilor din piață.
Însă, în mod clar, fără să spun vorbe mari, scenariul de la care s-a plecat în această reglementare a pieței energetice are în centrul atenție cetățeanul fiecărui stat membru, care va avea ceea ce merita să încă de la începutul crizei energetice: stabilitate, contracte pe termen lung și o relație win-win cu furnizorul. Pentru că prea mult s-a decontat din buzunarul omului. Și, așa cum spus mai sus, consumatorii vulnerabili vor fi protejați.
Nu mai puțin lipsit de importanță este și posibilitatea ca Uniunea să poată declara o criză a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul UE. După acest moment, al aprobării de către Parlamentul European, urmează etapa în care Consiliul va adopta legislația, înainte ca aceasta să intre în vigoare.
Mircea Hava europarlamentar PNL
Membru al PPE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan