Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Mircea Hava: Reforma pieței energetice aduce reguli limpezi într-un domeniu în care trebuia pusă ordine de mai multă vreme

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Mircea Hava: Reforma pieței energetice aduce reguli limpezi într-un domeniu în care trebuia pusă ordine de mai multă vreme

Piața energiei va fi, de-acum, una care vine cu beneficii clare pentru fiecare consumator și va încuraja orice investiție în acest domeniu.Reforma adoptată de către Parlamentul European era o necesitate pentru fiecare țară membră iar avantajele vizează, desigur, și România și românii, ceea ce e mai mult decât îmbucurător.

Lucrurile vor fi mult mai clare în ce privește volatilitatea prețurilor. Cu alte cuvinte, românii angajați într-un contract cu un furnizor vor putea alege între un preț fix sau unul dinamic. Dar o vor face cu toate informațiile necesare la îndemână, iar capcana schimbărilor de tarif, peste noapte, doar prin voia furnizorului, nu va mai exista.

De asemenea, notăm o grijă aparte față de persoanele vulnerabile. Chiar aflați într-o zonă de litigiu, exemplul unui proces cu furnizorul, până la stabilizarea situației, cei vulnerabili vor fi protejați și sprijiniți, inclusiv în cazul în care s-ar dori întreruperea alimentării cu energie electrică.

Citește și: Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Hava

Situația generală, după adoptarea acestei reforme, e una pe care o consider optimistă. Trebuie reținute câteva aspecte importante, aduse de această reformă: piața energiei electrice din UE va fi mai accesibilă și mai stabilă. Vor exista „Contracte pentru diferență”, pentru a încuraja investițiile în energie, lucru ce va aduce un echilibru între tarifele producătorilor și fluctuațiile prețurilor din piață.

Însă, în mod clar, fără să spun vorbe mari, scenariul de la care s-a plecat în această reglementare a pieței energetice are în centrul atenție cetățeanul fiecărui stat membru, care va avea ceea ce merita să încă de la începutul crizei energetice: stabilitate, contracte pe termen lung și o relație win-win cu furnizorul. Pentru că prea mult s-a decontat din buzunarul omului. Și, așa cum spus mai sus, consumatorii vulnerabili vor fi protejați.

Nu mai puțin lipsit de importanță este și posibilitatea ca Uniunea să poată declara o criză a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul UE. După acest moment, al aprobării de către Parlamentul European, urmează etapa în care Consiliul va adopta legislația, înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Mircea Hava europarlamentar PNL
Membru al PPE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan, apel public către Ion Dumitrel: Respectați cetățenii județului, suspendați-vă din funcție și nu mai folosiți resursele publice în campanie!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan, apel public către Ion Dumitrel: Respectați cetățenii județului, suspendați-vă din funcție și nu mai folosiți resursele publice în campanie! A trecut deja o săptămână de campanie, iar actualul președinte al Consiliului Județean Alba este, de dimineața până seara, în campanie. Dorind să dea dovadă de vitalitate electorală, domnul Dumitrel își suprapune campania peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea