Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere
Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere
Conducătorii auto sunt nevoiți să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta în cazul unui control, dacă sunt opriți de poliția rutieră, însă deși unele pot fi și în format electric, altele trebui neapărat în original.
Conform noilor prevederi ale Codului Rutier 2024, șoferii sunt puși în fața unei obligații clare: să aibă asupra lor documentele în original atunci când se află la volan. Această măsură este importantă, deoarece prezentarea de copii ale documentelor nu mai este suficientă. Mai mult, poate atrage amenzi considerabile pentru șoferii opriți în trafic.
Codul Rutier 2024 stabilește că, la cererea polițistului rutier, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze:
– documentul de identitate
– permisul de conducere
– documentul de înmatriculare a vehiculului
Toate aceste documente trebuie să fie în original. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi piperate.
În ce formă poate fi prezentată poliţa RCA
Amenzile vor fi aplicate nu doar în situația în care șoferul nu are deloc documentele asupra sa, ci și atunci când prezintă doar copii ale acestora. Potrivit Codului Rutier, citat de Capital, nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni sub forma a 6-8 puncte de amendă.
Codul Rutier spune că asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie sau în format electronic.
Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni și poate ajunge la valori cuprinse între 990 și 1.320 de lei.
Polițiștii au posibilitatea să verifice rapid identitatea conducătorului auto prin intermediul stației de comunicare. Există, însă, circumstanțe în care sistemul poate întâmpina dificultăți. De aceea, importanța prezentării documentelor originale în trafic este cu atât mai accentuată, asigurând respectarea legii și evitarea consecințelor neplăcute pentru șoferi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua? Deși suntem o generație de oameni pe „repede înainte”, iar primul lucru pe care îl fac mulți la prima oră a dimineții este să bea cafea, specialiștii spun că este greșit. O analiză recentă, realizată de Rex Isap, expert în somn și CEO la Happy Beds, dezvăluie […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum o zi
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum o zi
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!