Femeie de etnie romă din Sebeș, evaziune fiscală ENORMĂ din afaceri cu fier vechi
Femeie de etnie romă din Sebeș, evaziune fiscală ENORMĂ din afaceri cu fier vechi
O femeie din Sebeș, fost administrator al unei societăți comerciale, a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Aceasta administra o firmă care colecta fier vechi.
Faptele au avut loc în perioada ianuarie 2012 – martie 2015. În total, în dosar au fost judecați 14 inculpați, dintre care doi (femeia condamnată și soțul acesteia) pentru evaziune fiscală, iar restul pentru complicitate la evaziune fiscală. Bărbatul a decedat în timpul judecării dosarului, instanța dispunând încetarea procesului penal.
Și în cazul celor 12 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, motivul fiind prescrierea faptelor. Aceștia nu au scăpat, însă, de plata prejudiciului la bugetul de stat. În total, cei 13 au de achitat aproape trei milioane de lei, sumă la care se adaugă accesoriile ce vor fi calculate potrivit prevederilor legale.
Potrivit actului de sesizare a instanței, inculpata (Ileana S.), în calitate de reprezentant al societății pe care o administra, a acționat în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat (TVA și impozit pe profit), sens în care, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în documentele contabile ale societății un număr de 1.135 facturi fictive, în valoare totală de 5.367.871 de lei, reprezentând achiziții nereale de mărfuri de la nouă firme. Femeia este de etnie romă, la fel ca majoritatea celorlalți inculpați.
Citește și: Motivarea unei decizii de condamnare la închisoare cu suspendare a unui tânăr judecat după ce a provocat un accident soldat cu doi morţi
Dosarul a fost judecat de două ori, în prima fază Tribunalul Alba pronunțând o soluție de condamnare a tuturor inculpaților, la un total de peste 80 de ani de închisoare. În rejudecare, procesul s-a prelungit, iar faptele de complicitate la evaziune s-au prescris.
Cum a încercat să scape de acuzații
Femeia condamnată a încercat să scape de acuzații, susținâd că a fost constrânsă moral și fizic de către soț, care, între timp, a decedat. „După ce soțul său, coinculpat în speță, a decedat, inculpata a invocat agresiunile și starea de temere la care ar fi fost supusă, aspecte pe care instanța nu le consideră deloc verosimile”, a susținut instanța de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a provocat, marți, sentința definitivă.
Magistrații au constatat că implicarea femeii în săvârșirea infracțiunilor este dovedită prin probatoriul administrat, aceasta fiind administrator al societății atât în fapt, cât și în drept timp de mai bine de trei ani, așa cum reiese inclusiv din cuprinsul propriei declarații date în etapa de urmărire penală. Ileana S. a invocat și faptul că nu știe să scrie ori să citească.
„Afirmația este nesinceră, fiind contrazisă de cererea redactată și semnată de aceasta, regăsită în dosarul primei instanțe, prin care solicită să îi fie acordat un termen pentru angajarea unui apărător. În declarația dată în ședința publică din data de 06.12.2021 menționează că «(…) am învățat să scriu de la copii», dar «nu știu să citesc», aspect ce sfidează raționamentul logic
. S-ar putea admite că o persoană poate citi, dar nu știe să scrie, însă invers nu este posibil, pentru că scrisul ar deveni o înșiruire de caractere fără sens pentru autor”, se mai susține în hotărârea instanței, pronunțată în 20 februarie 2024.
În aceeași zi, femeia a fost ridicată de la domiciliu de către polițiști și transportată la penitenciar pentru executarea pedepsei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi”
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi” Luni, 16 decembrie a.c., un grup de 8 elevi ai Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, însoțit de către părintele duhovnic Silviu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci