O delegație a FMI vine în România!
O delegație a FMI vine în România!
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a exprimat așteptarea că această evaluare va duce la un raport obișnuit de la FMI.
Oficialul a subliniat importanța menținerii deficitului bugetar la nivelul stabilit anterior și a reiterat angajamentul că în acest an nu vor exista majorări de taxe și impozite în România.
Aceste aspecte sunt considerate importante de către partenerii de dialog, inclusiv de către cei care monitorizează progresul țării, cum este Fondul Monetar Internațional.
Ce recomanda FMI la începutul lunii februarie?
Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au emis recomandări pentru autoritățile române cu privire la politica fiscală. Acestea includ o posibilă impozitare progresivă a veniturilor personale, creșterea veniturilor din TVA prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, și introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor.
Experții FMI subliniază deficite fiscale estimate la peste 6% din PIB în următorii ani, în contextul costurilor noii legi a pensiilor, și recomandă măsuri suplimentare pentru reducerea acestora la niveluri sustenabile. Recomandările includ reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor rămase, creșterea veniturilor din TVA, introducerea unei taxe pe carbon, și creșterea impozitării proprietăților. Se subliniază că veniturile din taxe ale României sunt sub nivelul țărilor comparabile.
Citește și: E jale! TAXE și IMPOZITE noi sau majorate de Guvern pentru 2024 – anul în care „nu cresc taxele și impozitele!”
Experții FMI insistă asupra predictibilității în elaborarea și implementarea schimbărilor fiscale, susținând că discuțiile pregătitoare și comunicarea planurilor ar facilita planificarea firmelor și gospodăriilor și ar îmbunătăți climatul investițional. În ceea ce privește perspectivele economice pentru 2024, FMI estimează o creștere apropiată de 3%, susținută de consolidarea consumului și cererii externe. Inflația ar urma să revină în intervalul țintă al BNR, dar creșterile salariale ridicate pot afecta normalizarea inflației.
Se recomandă o politică monetară restrictivă până când inflația de bază se îndreaptă către intervalul țintă al BNR. România nu are în prezent un acord activ cu FMI, dar instituția evaluează periodic evoluția economică a țării. Consultările se desfășoară anual în baza Articolului IV și reprezintă un exercițiu de supraveghere obligatoriu pentru toate statele membre.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan