Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O delegație a FMI vine în România!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O delegație a FMI vine în România!

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a exprimat așteptarea că această evaluare va duce la un raport obișnuit de la FMI.

Oficialul a subliniat importanța menținerii deficitului bugetar la nivelul stabilit anterior și a reiterat angajamentul că în acest an nu vor exista majorări de taxe și impozite în România.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Aceste aspecte sunt considerate importante de către partenerii de dialog, inclusiv de către cei care monitorizează progresul țării, cum este Fondul Monetar Internațional.

Ce recomanda FMI la începutul lunii februarie?

Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au emis recomandări pentru autoritățile române cu privire la politica fiscală. Acestea includ o posibilă impozitare progresivă a veniturilor personale, creșterea veniturilor din TVA prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, și introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor.

Experții FMI subliniază deficite fiscale estimate la peste 6% din PIB în următorii ani, în contextul costurilor noii legi a pensiilor, și recomandă măsuri suplimentare pentru reducerea acestora la niveluri sustenabile. Recomandările includ reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor rămase, creșterea veniturilor din TVA, introducerea unei taxe pe carbon, și creșterea impozitării proprietăților. Se subliniază că veniturile din taxe ale României sunt sub nivelul țărilor comparabile.

Citește și: E jale! TAXE și IMPOZITE noi sau majorate de Guvern pentru 2024 – anul în care „nu cresc taxele și impozitele!”

Experții FMI insistă asupra predictibilității în elaborarea și implementarea schimbărilor fiscale, susținând că discuțiile pregătitoare și comunicarea planurilor ar facilita planificarea firmelor și gospodăriilor și ar îmbunătăți climatul investițional. În ceea ce privește perspectivele economice pentru 2024, FMI estimează o creștere apropiată de 3%, susținută de consolidarea consumului și cererii externe. Inflația ar urma să revină în intervalul țintă al BNR, dar creșterile salariale ridicate pot afecta normalizarea inflației.

Se recomandă o politică monetară restrictivă până când inflația de bază se îndreaptă către intervalul țintă al BNR. România nu are în prezent un acord activ cu FMI, dar instituția evaluează periodic evoluția economică a țării. Consultările se desfășoară anual în baza Articolului IV și reprezintă un exercițiu de supraveghere obligatoriu pentru toate statele membre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II Pilonul II, beneficiează de la începutul lunii martie, de o măsură inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență și reglementată de Uniunea Europeană. Este vorba desre o majorare semificativă a fondurilor în conturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea