Ce este TAXA DE CARBON: Cât de scumpi ar fi carburanții și cât de mari facturile și impozitele, dacă va fi adoptată
Ce este TAXA DE CARBON: Cât de scumpi ar fi carburanții și cât de mari facturile și impozitele, dacă va fi adoptată
Carburanţi mai scumpi, dar și facturi şi impozite mai mari. Introducerea taxei pe carbon, recomandată de FMI, ar putea pune o presiune şi mai mare pe bugetul românilor, şi aşa afectat de inflaţie.
Taxa ar trebui să se aplice atât celor care merg cu maşina, cât şi celor care se încălzesc cu sobe. Deci şi românii care trăiesc la sate, oameni care au oricum venituri mici.
FMI propune ca pentru a reduce deficitul bugetar să introducem o taxă pe carbon. Vorbim despre o taxă pe care o vom plăti pentru folosirea de combustibili poluanţi şi care s-ar putea regăsi în costul facturii, în costul impozitelor, dar şi în carburanţi mai scumpi.
Taxă de carbon pentru populaţie
Un imobil care foloseşte gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kilowatt consumat 0,205 kg de carbon. Asta înseamnă că un apartament cu două camere ajunge să emită într-un an cam 2 tone de carbon, iar un apartament cu 4 camere emite într-un an 3 tone de carbon. Asta se va traduce automat în facturi mai mari sau poate în impozite mai mari.
Citește și: Se schimbă modul de etichetare a produselor, dar și cantitatea acestora: Reguli drastice de la Uniunea Europeană
Spre exemplu, la un apartament cu 2 camere, costul anual cu gazele ar fi în prezent de 3.100 de lei. Dacă se va introduce această taxă înseamnă un cost anual cu gazele de 3.900 de lei. Şi carburanţii ar putea să fie mai scumpi cu aproximativ 12 procente. Dacă ne uităm la o maşină Dacia Logan care parcurge într-un an 15.000 de km, asta înseamnă că într-un an ea produce cam 2 tone de carbon.
Sunt momentan nişte recomandări de la FMI, dar ar putea să se aplice în viitorul apropiat, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România, conform Legii 309/2024, publicată luni, 9 decembrie 2024, în Monitorul oficial. Citește și: Asigurare de sănătate GRATUITĂ pentru studenții care vor să urmeze cursurile unei facultăți în străinătate În […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite