Codul Muncii 2024: Până când pot recupera angajații concediul de odihnă neefectuat
Codul Muncii 2024: Până când pot recupera angajații concediul de odihnă neefectuat
La fiecare început de an, mulți angajați constată că nu au reușit să folosească toate zilele de concediu disponibile din anul precedent. Codul Muncii 2024 prevede o serie de reguli în acest sens, care sunt importante de știut pentru a evita pierderea acestor zile libere.
Angajații care nu au beneficiat de cele 20 de zile minime de concediu de odihnă în 2022 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2024. Pentru a face acest lucru, este necesar să depună o cerere scrisă la angajator, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de începerea concediului.
Articolul 146 din Codul Muncii 2024 precizează că orice concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an, iar în cazul în care salariatul nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual, angajatorul are obligația să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu.
De exemplu, dacă un angajat nu a reușit să își ia concediul de odihnă din 2022 în cursul anului 2023, acesta are posibilitatea să îl ia până la data de 30 iunie 2024.
Compensarea financiară
Compensarea financiară a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.
Angajații care nu au reușit să își ia toate zilele de concediu din 2022 trebuie să depună o cerere scrisă la angajator pentru a beneficia de acestea până la jumătatea anului 2024. În caz contrar, vor pierde dreptul la aceste zile libere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan