Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Când se sărbătorește Ignatul în 2023: Tradiții și obiceiuri pe care românii le urmează cu sfințenie

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Când se sărbătorește Ignatul în 2023: Tradiții și obiceiuri pe care românii le urmează cu sfințenie

Când vine vorba despre Ignat, tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt adânc înrădăcinate în cultura românească.

Ignatul marchează momentul în care porcii sunt tăiați și este sărbătorit întotdeauna în aceeași zi din luna decembrie. Se spune că în seara dinaintea zilei de Ignat, porcii visează că vor fi sacrificați. Ziua de Ignat reprezintă momentul în care porcii îngrășați pe parcursul anului sunt pregătiți pentru Crăciun, iar în această perioadă încep să fie pregătite diverse preparate tradiționale din carne de porc.

Ignatul, cunoscut și sub numele de Ziua de Ignat, este dedicat tăierii porcilor. Conform tradiției populare, în seara dinaintea acestei zile, porcii visează la momentul sacrificării lor, evitând să se îngrașe, să pună carne pe ei și să mănânce.

CITEȘTE ȘI: De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Atunci când porcii sunt gătiți, se spune că cei care i-au tăiat nu ar trebui să stea lângă, deoarece se crede că porcul va muri cu greutate mare, iar carnea va deveni tare și va fierbe greu. O tradiție spune că, după ce porcul a fost tăiat, despărțit și spălat, este benefic să se așeze o pătură peste el și un copil deasupra, pentru a atrage un an fără boală, plin de bogăție și sănătate.

Se crede că cuvintele rostite în timpul tăierii porcului au rolul de a ierta uciderea intenționată a animalului, atât de către sfântul care patronează ziua tăierii, cât și de către Dumnezeu.

În diverse zone ale țării, există tradiții locale, cum ar fi marcarea frunții copiilor cu o cruce din sângele porcului sacrificat la Ignat pentru a aduce sănătate și vitalitate în noul an.

În seara de Ignat, gospodinele fierb grâu, pe care membrii familiei îl consumă, iar resturile sunt oferite păsărilor la răsăritul soarelui, pentru a atrage bunăstare și prosperitate. De asemenea, se practică obiceiul de a răspândi mei și grâu în fața casei pentru a o proteja de vrăjitoare și de necazuri.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

În 2023, Ignatul cade pe 20 decembrie, zi în care porcii sunt sacrificați pentru a furniza diverse preparate tradiționale pentru masa de Crăciun. Ignatul este o zi plină de tradiții, mai ales în mediul rural, unde oamenii se trezesc devreme pentru a duce la îndeplinire diverse activități. Se spune că tăierea porcului în ziua de Ignat aduce prosperitate, iar în unele regiuni, sacrificarea porcului are loc a doua zi după Crăciun, datorită perioadei de post până atunci.

Este important de menționat că Ignatul este o zi în care se evită activități precum coaserea, deoarece hainele cusute în această zi se crede că ar putea aduce ghinion celor care le poartă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie

Bera Larisa

Publicat

în

Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea