Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Plafonarea prețurilor la alimente a avut succes, dar trebuie găsit un nou mecanism pentru 2024
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Plafonarea prețurilor la alimente a avut succes, dar trebuie găsit un nou mecanism pentru 2024
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luni că măsura privind plafonarea preţurilor la alimente de bază a avut succes, înregistrându-se reduceri substanţiale la lapte şi la produsele lactate, fructe şi legume.
„Categoric, atât mecanismul din primăvară, care era mecanismul voluntar, cât şi mecanismul OUG, au avut efect. În ambele cazuri am văzut reduceri ale preţurilor, mai mult la lactate, mai puţin la produse din carne. Am văzut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au înregistrat la cele sezoniere, fructe şi legume. Totuşi, reduceri substanţiale s-au înregistrat la lapte şi la produsele lactate şi reduceri destul de mici la produsele din carne”, a spus Chiriţoiu.
Însă, potrivit acestuia, trebuie găsit un nou mecanism pentru 2024, în condiţiile în care cel în vigoare trebuie să expire la începutul anului viitor.
„Au existat măsuri luate la începutul anului numai pe zona de lactate, extinse ulterior pe zona alimentelor de bază. Acum trebuie să găsim un nou mecanism pentru anul viitor. Măsurile gândite pe termen scurt şi-au atins obiectivul şi trebuie să găsim un mecanism care să funcţioneze şi în perioada următoare”, a mai spus Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei recomandă un mecanism voluntar, care are mai multă flexibilitate şi cred că are şanse să ducă la efecte bune pentru populaţie, fără a perturba relaţii economice, fără a perturba retaileri, dar mai ales producători.
„De la un produs la altul situaţia poate să difere”, a menţionat Chiriţoiu.
Măsura privind plafonarea prețurilor la alimente de bază a avut succes în reducerea prețurilor la anumite categorii de produse, în special la lapte și produse lactate, fructe și legume. Cu toate acestea, este nevoie de un nou mecanism pentru 2024, în condițiile în care cel în vigoare trebuie să expire la începutul anului viitor. Consiliul Concurenţei recomandă un mecanism voluntar, care are mai multă flexibilitate și este mai puțin perturbator pentru economia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
A doua Comisie Europeană condusa de Ursula von der Leyen își preia mandatul la 1 decembrie 2024
A doua Comisie Europeană condusa de Ursula von der Leyen își preia mandatul la 1 decembrie 2024 Parlamentul European a aprobat azi investirea celei de-a doua Comisii Europene condusă de Ursula von der Leyen. Au votat pentru 370 de europarlamentari, împotrivă 282 și 36 s-au abținut, din cei 688 prezenți. Nu au lipsit criticile aduse […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!