Sezonul rece „dă startul” unui nou val de viroze în România. Sute de pacienți încep să umple camera de gardă a spitalelor. Cum ne protejăm?
Sezonul rece „dă startul” unui nou val de viroze în România. Sute de pacienți încep să umple camera de gardă a spitalelor. Cum ne protejăm?
Cu sosirea sezonului rece, asistăm la debutul unei noi perioade de creștere a afecțiunilor respiratorii în România. Răcelile, gripa și alte probleme respiratorii aduc cu ele un număr tot mai mare de pacienți care caută asistență medicală la camera de gardă a spitalelor.
„Sezonul rece se întoarce an de an, iar creșterea infecțiilor respiratorii nu este surprinzătoare. De data aceasta, trebuie să facem față și infecției cu SARS-CoV-2.
Știrea bună este că situația se stabilizează, iar tendința este descrescătoare, iar în viitorul apropiat nu ar trebui să avem probleme majore legate de COVID. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de circulația virusurilor gripale și a altor virusuri respiratorii”, explică Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase.
Deși oficial nu a început încă sezonul virozelor, deja jumătate dintre pacienții care ajung la camera de gardă a Spitalului Matei Balș manifestă simptome specifice infecțiilor respiratorii.
„Este foarte posibil ca în următoarea lună să vedem o creștere a acestor cazuri. Dinainte de 2020, aveam o creștere a cazurilor de gripă spre finalul anului și începutul anului următor. Probabil că acest lucru se va repeta și acum, iar vaccinarea antigripală are un rol crucial în această perioadă”, a subliniat Dr. Marinescu.
Medicul oferă și recomandări părinților cu copii care prezintă simptome de răceală, insistând asupra necesității de a nu-i trimite la școală sau în colectivități pentru a preveni răspândirea infecției. În schimb, se recomandă consultarea medicului de familie sau a unui pediatru.
El atrage atenția că, în cazul persoanelor fără factori de risc, cei mai tineri pot încerca inițial tratament la domiciliu, dar persoanele mai în vârstă sau cu boli cronice ar trebui să solicite ajutor medical într-un stadiu incipient, fie de la medicul de familie, fie de la o unitate medicală de urgență. De asemenea, este important să se monitorizeze simptomele și să se solicite asistență medicală la cea mai apropiată cameră de gardă în cazul problemelor reale.
Cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, se menționează că va fi disponibilă în curând, iar în caz de simptome acute, se recomandă inițial consultarea medicului de familie sau a unui pediatru, iar în situații cu simptome severe, se poate apela la cea mai apropiată camera de gardă, care nu trebuie să fie neapărat una specializată în boli infecțioase.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan