Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Sezonul rece „dă startul” unui nou val de viroze în România. Sute de pacienți încep să umple camera de gardă a spitalelor. Cum ne protejăm?

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sezonul rece „dă startul” unui nou val de viroze în România. Sute de pacienți încep să umple camera de gardă a spitalelor. Cum ne protejăm?

Cu sosirea sezonului rece, asistăm la debutul unei noi perioade de creștere a afecțiunilor respiratorii în România. Răcelile, gripa și alte probleme respiratorii aduc cu ele un număr tot mai mare de pacienți care caută asistență medicală la camera de gardă a spitalelor.

„Sezonul rece se întoarce an de an, iar creșterea infecțiilor respiratorii nu este surprinzătoare. De data aceasta, trebuie să facem față și infecției cu SARS-CoV-2.

Știrea bună este că situația se stabilizează, iar tendința este descrescătoare, iar în viitorul apropiat nu ar trebui să avem probleme majore legate de COVID. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de circulația virusurilor gripale și a altor virusuri respiratorii”, explică Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase.

Deși oficial nu a început încă sezonul virozelor, deja jumătate dintre pacienții care ajung la camera de gardă a Spitalului Matei Balș manifestă simptome specifice infecțiilor respiratorii.

„Este foarte posibil ca în următoarea lună să vedem o creștere a acestor cazuri. Dinainte de 2020, aveam o creștere a cazurilor de gripă spre finalul anului și începutul anului următor. Probabil că acest lucru se va repeta și acum, iar vaccinarea antigripală are un rol crucial în această perioadă”, a subliniat Dr. Marinescu.

Medicul oferă și recomandări părinților cu copii care prezintă simptome de răceală, insistând asupra necesității de a nu-i trimite la școală sau în colectivități pentru a preveni răspândirea infecției. În schimb, se recomandă consultarea medicului de familie sau a unui pediatru.

El atrage atenția că, în cazul persoanelor fără factori de risc, cei mai tineri pot încerca inițial tratament la domiciliu, dar persoanele mai în vârstă sau cu boli cronice ar trebui să solicite ajutor medical într-un stadiu incipient, fie de la medicul de familie, fie de la o unitate medicală de urgență. De asemenea, este important să se monitorizeze simptomele și să se solicite asistență medicală la cea mai apropiată cameră de gardă în cazul problemelor reale.

Cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, se menționează că va fi disponibilă în curând, iar în caz de simptome acute, se recomandă inițial consultarea medicului de familie sau a unui pediatru, iar în situații cu simptome severe, se poate apela la cea mai apropiată camera de gardă, care nu trebuie să fie neapărat una specializată în boli infecțioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea