Subvenție la gaze și electricitate: Până când vor putea beneficia românii de această facilitate
Subvenție la gaze și electricitate: Până când vor putea beneficia românii de această facilitate
Timp de încă un an și jumătate, românii vor beneficia de prețuri subvenționale la gaze naturale și la energie electrică. Compania națională Transgaz a anunțat faptul că avem stocată deja o cantitate de gaz care depășește 90% din capacitatea totală de înmagazinare.
Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat, joi, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
Astfel, românii vor plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi, iar pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.
În ceea ce privește consumul de gaze, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.
Valeriu Steriu a mai spus că măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali, cu toate că, în prezent, preţurile de pe piaţa energiei sunt în scădere: ”Până în 2025, o plasă de siguranţă, aş putea spune, care poate avea, deşi nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunţate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situaţia din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenţie, dar în clipa de faţă cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populaţia la fel, să aibă în mod real o protecţie şi să avem cel puţin această iarnă şi iarna viitoare cât mai liniştite”, a afirmat reprezentantul ANRE.
România are la ora actuală depozitele de gaze umplute în proporție de 96,51%. Compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anunţat, joi, că stocurile de gaze naturale sunt asigurate şi „indiferent ce se va întâmpla, iarna o vom trece, chiar dacă va fi foarte geroasă”.
„Indiferent ce se va întâmpla, noi, iarna o vom trece. Chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată aşa ceva la această dată. Dar e şi pe fondul unui consum mai redus”, a declarat Ion Sterian, în deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale.
Acesta a precizat că România este în cea mai bună poziţie posibilă de până acum din punct de vedere al securităţii aprovizionării cu gaze naturale, pentru că s-a mărit capacitatea de înmagazinare cu 100 de milioane metri cubi, faţă de 2022, iar în prezent sunt 3,65 miliarde metri cubi înmagazinate, ceea ce înseamnă peste 96%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Proiectele de investiții publice pentru anul 2025, aprobate de Guvern: Ce domenii vor primi bani de la stat anul viitor
Proiectele de investiții publice pentru anul 2025, aprobate de Guvern: Ce domenii vor primi bani de la stat anul viitor Joi, 21 noiembrie 2024, Guvernul României a aprobat prin memorandum, lista proiectelor de investiții publice pentru anul 2025. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii primește bani de la stat pentru 116 proiecte, pe când, Ministerul Cercetării, Inovării […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918