Codul rutier 2023: Ce modificări majore apar la plăcuțele de înmatriculare
Codul rutier 2023: Ce modificări majore apar la plăcuțele de înmatriculare
Unele norme de aplicare a Codului Rutier vor fi modificate de un proiect de hotărâre de Guvern pentru a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate din străinătate.
Modificarea introduce totodată și unele noi formate pentru numerele de înmatriculare la nivel de primării, înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice, pentru o mai mare ușurință în identificarea vehiculelor în trafic.
În plus, conform noilor reguli, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat nu doar de către Asociația Automobil Club Român, ci și de către Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări.
Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul principal al acestor modificări este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția de înmatriculare a unor vehicule și de a reglementa condițiile de eliberare a permisului de conducere internațional.
Conform legislației actuale, interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă în cazul în care acestea sunt reclamate ca fiind furate, atât în România, cât și în străinătate, și sunt date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române. Cu toate acestea, în prezent, multe dintre autoturismele furate din străinătate și aduse în România în vederea înmatriculării nu sunt raportate autorităților române. Aceasta ar putea duce la interpretarea că interdicția de înmatriculare nu se aplică vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile altor state. Propunerea de modificare a normelor actuale vine pentru a corecta această lacună și clarifică faptul că autovehiculele și remorcile care sunt reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române sau de către autoritățile altor state, nu vor mai putea fi înmatriculate.
De asemenea, proiectul de hotărâre aduce schimbări la normele referitoare la numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente, cum ar fi tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate folosite în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale. Noua reglementare prevede că, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor conține un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.
Totodată, proiectul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații, să fie compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule, și un număr de ordine. Plăcuțele de înmatriculare actuale vor rămâne valabile până când autovehiculele care le folosesc vor fi radiate.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului