Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Codul rutier 2023: Ce modificări majore apar la plăcuțele de înmatriculare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul rutier 2023: Ce modificări majore apar la plăcuțele de înmatriculare

Unele norme de aplicare a Codului Rutier vor fi modificate de un proiect de hotărâre de Guvern pentru a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate din străinătate.

Modificarea introduce totodată și unele noi formate pentru numerele de înmatriculare la nivel de primării, înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice, pentru o mai mare ușurință în identificarea vehiculelor în trafic.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În plus, conform noilor reguli, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat nu doar de către Asociația Automobil Club Român, ci și de către Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul principal al acestor modificări este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția de înmatriculare a unor vehicule și de a reglementa condițiile de eliberare a permisului de conducere internațional.

Conform legislației actuale, interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă în cazul în care acestea sunt reclamate ca fiind furate, atât în România, cât și în străinătate, și sunt date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române. Cu toate acestea, în prezent, multe dintre autoturismele furate din străinătate și aduse în România în vederea înmatriculării nu sunt raportate autorităților române. Aceasta ar putea duce la interpretarea că interdicția de înmatriculare nu se aplică vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile altor state. Propunerea de modificare a normelor actuale vine pentru a corecta această lacună și clarifică faptul că autovehiculele și remorcile care sunt reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române sau de către autoritățile altor state, nu vor mai putea fi înmatriculate.

De asemenea, proiectul de hotărâre aduce schimbări la normele referitoare la numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente, cum ar fi tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate folosite în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale. Noua reglementare prevede că, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor conține un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.

Totodată, proiectul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații, să fie compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule, și un număr de ordine. Plăcuțele de înmatriculare actuale vor rămâne valabile până când autovehiculele care le folosesc vor fi radiate.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea