24 august| Ziua Națională a Ucrainei. Anul acesta se marchează un an și șase luni de la începutul războiului
24 august| Ziua Națională a Ucrainei. Anul acesta se marchează un an și șase luni de la începutul războiului
În fiecare an, pe 24 august, poporul ucrainean celebrează Ziua Independenței Ucrainei.
Ziua Independenței este cea mai importantă sărbătoare din Ucraina, în care poporul celebrează formarea statului Ucrainean.
Ce se sărbătorește de Ziua Ucrainei
Pe 24 august 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, formându-se astfel, actualul stat Ucrainean. Declarația de Independență a venit ca rezultatul luptelor duse de poporul ucrainean pentru dreptul de a avea propriul stat.
Istoria Declarației de Independență în Ucraina
Începutul anilor ’90 a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, iar pe 16 iulie 1990, guvernul ucrainean a declarat suveranitatea statului. Un an mai târziu, pe 16 iulie se sărbătorea Ziua Independenței în Ucraina. În august 1991 a existat o lovitură de stat eșuată pentru a restabili regimul comunist în Uniunea Sovietică.
Ca urmare a tentativei de lovitură de stat și a temerilor privind revenirea la regimul sovietic, deputații au adus steagul ucrainean în sala de ședințe a Radei Verkhovna (Parlamentului unicameral al Ucrainei) cerând independență pentru țară. Pe 24 august 1991, Actul de independență al Ucrainei a fost adoptat de Parlamentul ucrainean, iar pe clădirea Radei Verkhovna a apărut drapelul Ucrainei. O condiție a declarației de independență a fost ca un referendum național să aibă loc pe 1 decembrie 1991.
În ciuda temerilor că Ucraina s-ar putea împărți în est și vest, 92% dintre alegători au votat pentru independența țării. În iunie 1992, Parlamentul Ucrainean a votat pentru un amendament la cadrul legislativ, potrivit căruia 16 iulie a fost înlocuită oficial cu 24 august ca Ziua independenței Ucrainei.
Cum sărbătoresc ucrainenii Ziua Independenței
De Ziua Independenței la Kiev are loc o paradă militară. Ultima paradă de la Kiev a avut loc în 2021, când poporul ucrainean a celebrat cea de-a 30 a aniversare a independenței față de regimul sovietic.
Însă, anul acesta, Vladimir Zelenski a interzis organizarea paradei și orice alt eveniment, deoarece consideră că Rusia ar putea încerca să facă ceva „extrem de crud” de Ziua Independenței.
„Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios”, a declarat Zelenski într-un mesaj video. Pe 24 august 2023 se împlinesc un an și șase luni de la izbucnirea războiului în Ucraina. Trupele preşedintelui rus Vladimir Putin au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan