24 august| Ziua Națională a Ucrainei. Anul acesta se marchează un an și șase luni de la începutul războiului
24 august| Ziua Națională a Ucrainei. Anul acesta se marchează un an și șase luni de la începutul războiului
În fiecare an, pe 24 august, poporul ucrainean celebrează Ziua Independenței Ucrainei.
Ziua Independenței este cea mai importantă sărbătoare din Ucraina, în care poporul celebrează formarea statului Ucrainean.
Ce se sărbătorește de Ziua Ucrainei
Pe 24 august 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, formându-se astfel, actualul stat Ucrainean. Declarația de Independență a venit ca rezultatul luptelor duse de poporul ucrainean pentru dreptul de a avea propriul stat.
Istoria Declarației de Independență în Ucraina
Începutul anilor ’90 a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, iar pe 16 iulie 1990, guvernul ucrainean a declarat suveranitatea statului. Un an mai târziu, pe 16 iulie se sărbătorea Ziua Independenței în Ucraina. În august 1991 a existat o lovitură de stat eșuată pentru a restabili regimul comunist în Uniunea Sovietică.
Ca urmare a tentativei de lovitură de stat și a temerilor privind revenirea la regimul sovietic, deputații au adus steagul ucrainean în sala de ședințe a Radei Verkhovna (Parlamentului unicameral al Ucrainei) cerând independență pentru țară. Pe 24 august 1991, Actul de independență al Ucrainei a fost adoptat de Parlamentul ucrainean, iar pe clădirea Radei Verkhovna a apărut drapelul Ucrainei. O condiție a declarației de independență a fost ca un referendum național să aibă loc pe 1 decembrie 1991.
În ciuda temerilor că Ucraina s-ar putea împărți în est și vest, 92% dintre alegători au votat pentru independența țării. În iunie 1992, Parlamentul Ucrainean a votat pentru un amendament la cadrul legislativ, potrivit căruia 16 iulie a fost înlocuită oficial cu 24 august ca Ziua independenței Ucrainei.
Cum sărbătoresc ucrainenii Ziua Independenței
De Ziua Independenței la Kiev are loc o paradă militară. Ultima paradă de la Kiev a avut loc în 2021, când poporul ucrainean a celebrat cea de-a 30 a aniversare a independenței față de regimul sovietic.
Însă, anul acesta, Vladimir Zelenski a interzis organizarea paradei și orice alt eveniment, deoarece consideră că Rusia ar putea încerca să facă ceva „extrem de crud” de Ziua Independenței.
„Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios”, a declarat Zelenski într-un mesaj video. Pe 24 august 2023 se împlinesc un an și șase luni de la izbucnirea războiului în Ucraina. Trupele preşedintelui rus Vladimir Putin au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România? „
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România?” Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia, județul Alba, își exprimă fără perdea și urmă de regret indignarea și revolta cu privire la rețeaua de drumuri a României, după dispariția prematură al unui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 11 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi