Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Tichete de masă 2023: Este angajatorul obligat să le acorde? Ce spune legea

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Tichete de masă 2023: Este angajatorul obligat să le acorde? Ce spune legea

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Acordarea tichetelor de masă este o opțiune, nu o obligație a angajatorului. Așadar, pot primi tichete masă angajații ai căror angajatori decid că pot acorda acest beneficiu la muncă.

De asemenea, fiecare angajator are dreptul de a decide cine primește tichete de masă în 2023. Legea prevede că angajatorii au posibilitatea de stabili criterii de selecție pentru salariații care pot primi tichete de masă. Acestea trebuie însă prevăzute în contractele colective de muncă sau regulamentul intern. Așadar, decizia de acorda tichete de masă nu se propaga automat asupra tuturor angajaților.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Dacă vrei să schimbi locul de muncă în 2023, poți să întrebi anterior angajatorul dacă îți poate acorda tichete de masă și să fii bine informat cu privire la care sunt joburile în care ai acest drept.

În ceea ce privește angajații cu normă parțială de lucru, aceștia au aceleași drepturi ca angajații cu normă întreagă.

Calculul numărului de tichete de masă cuvenite pentru angajații cu timp parțial este la fel cu cel al angajaților cu timp întreg. Cu alte cuvinte, nu se determina proporțional cu timpul lucrat.

De exemplu, dacă în cursul unei luni cu 20 de zile lucrătoare avem 2 angajați care lucrează întreaga lună însă unul are program întreg de 8 ore și celălalt de 4 sau 6 ore, ambii vor primi câte 20 de tichete de masă, potrivit bestjobs.eu.

Procedura de acordare a tichetelor de masă
Tichetele de masă se acordă pentru fiecare zi lucrată, adica din numărul de zile lucrătoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihnă, zilele libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare, sau absentează.

De exemplu dacă în lună sunt 22 de zile lucrătoare, iar angajatul a avut 3 zile de concediu medical și 5 zile de concediu de odihnă, înseamnă că i se vor cuveni : 22-3-5 = 14 tichete.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea