Rămâi conectat

Actualitate

Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare. Cum ne putem proteja de pericolele pentru sănătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare. Cum ne putem proteja de pericolele pentru sănătate

Pepenii, roșiile mâncarea gătită și alimentele cu multă grăsime ne pot îmbolnăvi grav dacă le expunem la soare și în căldură.

Vorbim de pachetul pe care îl luăm la un drum de 2-3 ore fără aer condiționat la plajă sau picnic, dar și de alimentele preparate acasă.

Specialiștii în chimie alimentară avertizează că inclusiv apa și sucurile ținute în caniculă se depreciază de 3 ori mai repede decât la temperatura indicată de producători.

Iată ce se întâmpla cu unele produse la 37 de grade, la umbră şi 42 la soare.

Știm, din experiență, că unele alimente se depreciază rapid, când le ținem în soare și în căldură. Am ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși. Să vedem ce temperatură au și cum arată după două ore. Surpriză, și pentru noi, e că experimentul s-a terminat în mai puțin de o oră. Cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă.

Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sendvișurile pentru plajă.

La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider. Din cauza lor, crește temperatura în interiorul frigiderului și se mărește, automat, și riscul de contaminare al celorlalte alimente. Lăsați spațiu în jurul produselor, ca să circule aerul. Nu decongelați carnea la temperatura camerei, ci doar în frigider.

Cutiile termoizolante pe care le au curierii păstrează mâncarea caldă ca în restaurant. E de preferat să faceți comenzi de la localuri apropiate de destinație.

Denişa Duță, Expert în Chimie Alimentară: ”Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică”.

Laboratorul de Bioresurse Alimentare din capitală testează efectele căldurii asupra băuturilor îmbuteliate în plastic. Recipientele sunt absolut sigure, dar…

Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA: ”Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade”.

În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Consensul medicilor este că acest compus este toxic pentru organism, chiar și în cantități mici.

De asemenea, renunțați la dopul făcut pepenilor! Este recomandarea numărul 1 a experților în chimie alimentară.

Cuțitul, care nu e niciodată steril, introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea. Chiar dacă nu se strică până îl consumați, vă poate provoca o indigestie.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta: Anunțul lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta: Anunțul lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor În perioada următoare se vor desfășura lucrări de reparații pe Trasfăgărășan, însă traficul nu va fi oprit în perioada lucrărilor de reabilitare,  a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. „Asta e o chestiune care ţin neapărat ca în această vară să fie făcută şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea