Producția internă de carne de porc scade vertiginos: 80% din carnea pe care o consumă românii provine din import
Producția internă de carne de porc scade vertiginos: 80% din carnea pe care o consumă românii provine din import
Intenția Ministerului Agriculturii de a pune o etichetă specială pe carnea românească a fost comentată de către președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși.
Ioan Ladoși a explicat că în cazul cărnii de porc „nu prea avem ce eticheta”, având în vedere că „80% din carnea de porc pe care o consumă românii în galantare, vorbesc de comerțul modern, provine din import”.
Întrebat despre proiectul privind eticheta specială pentru carnea românească, Ioan Ladoși a explicat: „Aș putea să spun că nu prea avem ce eticheta, dacă vorbim de carnea de porc. Nu mai avem ce eticheta pentru că, așa cum se știe din cifre oficiale, 80% din carnea de porc pe care o consumă românii în galantare, vorbesc de comerțul modern, provine din import. Da, probabil că există niște regulamente care trebuie respectate, pentru că în proiectul acestei legi, în preambulul legii, există o sumedenie de trimiteri către regulamente și directive”.
„Probabil că acesta este scopul, în primul rând, să fim oarecum în rândul lumii și să ne aliniem la reglementările europene în privința etichetării, dar în realitate, repet, în privința cărnii de porc, noi nu prea avem ce eticheta, asta e realitatea (…). Nu există carne”, a adăugat președintele APCPR.
”Producția internă scade, și scade vertiginos”
„Producția internă scade, și scade vertiginos. Vă dau doar un singur exemplu. Dacă acum cinci ani sau șapte ani, înainte de apariția pestei porcine africane, care este problema numărul 1 a sectorului în România, în fiecare săptămână în abatoarele din România se tăiau cam 80.000 de porci, am ajuns la mai puțin de jumătate. Din această jumătate, deci sub 40.000 de porci sacrificați în abatoarele României, aproximativ 10% nu sunt porci produși în România”, a continuat el.
„Producția masivă de carne este în țările care sunt mari exportatoare de carne toate piețele lumii. Vorbim aici de Spania, vorbim de Țările de Jos, vorbim de țări cu tradiție de unde noi aducem la ora actuală marea parte a cărnii românești în galantare. Noi nu mai contăm, noi am devenit un produs de nișă ca și carne de porc românească. Asta e realitatea”, a mai spus Ioan Ladoși, conform b1tv.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, despre creșterea taxelor: ”Politicienii din România nu citesc cărți de economie? Sunt ca greierele din poezia lui Topârceanu, în curând vor fi greve și demonstrații”
Economistul Radu Georgescu, despre creșterea taxelor: ”Politicienii din România nu citesc cărți de economie? Sunt ca greierele din poezia lui Topârceanu, în curând vor fi greve și demonstrații” Economistul Radu Georgescu îi critică din nou pe politiecienii români, care, pe lângă faptul că au îndatorat România, acum vor să crească taxeel, pentru a acoperi gaura […]
8-9 iunie 2025 | COD PORTOCALIU și GALBEN de caniculă și furtuni în Alba și alte zone din țară: Maxime de până la 37 de grade, averse torențiale, vijelii și grindină
8-9 iunie 2025 | COD PORTOCALIU și GALBEN de caniculă și furtuni în Alba și alte zone din țară: Maxime de până la 37 de grade, averse torențiale, vijelii și grindină Meteorologii ANM au emis duminică dimineața noi coduri portocalii și galbene de caniculă și furtuni, valabile până luni noaptea în Alba și alte județe […]
Încă o propunere controversată pentru a acoperi gaura bugetară: Statul ia în calcul o taxă de până la 3 lei pe fiecare tranzacție bancară
Încă o propunere controversată pentru a acoperi gaura bugetară: Statul ia în calcul o taxă de până la 3 lei pe fiecare tranzacție bancară Statul ia în calcul o taxă, de până la 3 lei, pe fiecare tranzacție bancară. Totodată, pentru a acoperi gaura bugetară, partidele au propus şi o taxa de solidaritate pentru românii […]