FOTO| Cum funcționa un liceu din ALBA, acum 80 de ani: La ce folosea „certificatul de studii liceale“ și cum se elibera
Cum funcționa un liceu din ALBA, acum 80 de ani: La ce folosea „certificatul de studii liceale“ și cum se elibera
Arhivele Naționale Alba dezvăluie cum, acum aproape opt decenii, stilul de viață simplu al oamenilor se reflecta și în sistemul de învățământ. Documentele descoperite arată materiile abordate în liceu, precum și metodele de corectură și predare folosite în acea perioadă.
Era perioada sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, când influența rusă începea să își facă simțită prezența. Noul sistem nu apucase să controleze integral sistemul de învățământ, astfel încât existau influențe de la sfârșitul perioadei interbelice.
În ceea ce privește orarul propus la liceu, acesta era destul de încărcat, cuprinzând, pe lângă tradiționalele discipline Matematică, Română, Fizică, Istorie, Geografie și ore de Greacă, Drept, Igienă, Educație morală, Caligrafie, Istoria artelor, Germană sau Italiană, Gospodărie și Lucru.
Lucrările de control la diverse materii aveau structuri mai simple și erau tratate cu mai multă seriozitate. Dacă pentru unii nota 7 reprezintă acum o notă medie, absolvenții promoției 1945 a Colegiului „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, pe atunci Liceul „Mihai Viteazul”, se puteau declara fericiți dacă absolveau cu o astfel de notă.
La final de an școlar se dădeau diverse teste sau examene. Cei din clasa I de liceu trebuiau să treacă proba scrisă la Română și „Matematici”, celor din ultimul an li se mai adăugau și Franceza, Istoria, Filosofia, „Fizico-chimicele”, dar și Latina, pentru cei din „secția literară”.
„Elevii care au obținut media anuală 3, sau sub 3, la o singură materie, dar la toate celelalte materii cu media anuală de cel puțin 6, vor fi admiși la examen, urmând să fie examinați mai amănunțit la această materie”, se arăta într-o adresă oficială din anul 1938 transmisă de Inspectoratul Școlar regional din Cluj către conducerea liceului din Alba Iulia.
Notele nu erau întotdeauna dintre cele mai bune. Se nota ca și acum și cu 4, dar și cu 10, în funcție de performanța elevului.
În anul 1942, bursele se acordau în baza unui concurs, la română, matematică, istoria românilor, geografie, latină, istorie universală.
Un tabel al rezultatelor la „examenul maturității” din 14 octombrie 1943 arată că în sesiunile din mai, iunie și septembrie 1943, 38 de elevi de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au fost declarați admiși, cea mai mică medie fiind 6.00, iar cea mai mare – 9.00.
În urma admiterii, aceștia primeau un „certificat de studii liceale”, care le dădea dreptul la „serviciul militar cu termen redus și la admiterea în funcțiuni publice, nu însă la înscriere în Universitate și alte școli și instituții cu caracter de învățământ superior”. Acest certificat era eliberat celor care nu se înscriau la Bacalaureat sau celor care nu promovau testul maturității. Doar cei cu Bacalaureatul se puteau înscrie la facultate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci