Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj: 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice
Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj: 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice
75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică sunt marcați la Blaj printr-o serie de manifestări științifice și culturale.
Biserica Greco-Catolică a avut mult de suferit în perioada comunistă. Acum trei sferturi de secol, era scoasă în afara legii, iar slujitorii ei au fost arestaţi, urmăriţi, intimidaţi. Sute de episcopi și preoți au fost aruncați în temnițe, iar cei rămași în libertate au dus mai departe credința, însă cu riscuri imense. Acțiunile poliției politice comuniste împotriva acţiunilor religioase clandestine pot fi înţelese mai uşor acum dintr-o expoziție deshisă la Blaj, la acest sfârșit de săptămână.
Pe 1 decembrie 1948, Prezidiul Marii Adunări Naționale a decis, prin decretul 358, încetarea existenței cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia. Următorii 41 de ani, Biserica Unită cu Roma a reușit să supraviețuiască, dar în ilegalitate, până în data de 30 decembrie 1989, atunci când decretul a fost abrogat.
”Au fost timpuri de mare încercare pentru întreaga societate românească și pentru Biserica Greco-Catolică în mod deosebit”, a explicat Cristian Bratha, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB Cluj-Napoca.
Modul în care Securitatea supraveghea activitatea clandestină a Bisericii Greco-Catolice și a reprezentanților săi este scos la suprafață în cadrul expoziției „Trecutul Ascuns”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului din România.
Alexandru Groza, director, Muzeul Ororilor Comunismului din România: ”Acest proiect e unul multiplu, care abordează fiecare componentă religioasă în parte”.
Expoziția a fost realizată prin intermediul unui proiect european care studiază clandestinitatea bisericilor greco-catolice din Europa de Est.
James Kapalo, profesor, Universitatea College Cork, Irlanda: Ideea principală din spatele proiectului a fost să căutam în arhivele din perioada comunistă, cele ale poliției secrete, pentru a înțelege acest paradox și anume că: tocmai aceste arhive, menite să anihileze comunitățile religioase, reprezintă locul unde a fost ținut ascuns acest patrimoniu cultural.
Expoziția va ajunge în următoarea perioadă în mai multe orașe din țară, printre care se numără Timișoara și Oradea.
Pe lângă Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, pe parcursul celor 4 zile sunt organizate, de asemenea, dezbateri științifice, workshop-uri, vernisaje de expoziții, lansări de carte, proiecții de film și mese rotunde, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Catolică ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Primăria Municipiului Blaj și Asociația „Artis”.
La evenimente participă istorici, cercetători, muzeografi, critici de film, personalități ale Bisericii Greco-Catolice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.
Sursa: stiri.tvr.ro, iiccmer.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan