FOTO ȘTIREA TA| Cabana Prislop, odinioară perlă a turismului din Masivul Șureanu, o RUINĂ aproape prăbușită: Cum arată clădirea dezfectată
FOTO ȘTIREA TA| Cabana Prislop, odinioară perlă a turismului din Masivul Șureanu, o RUINĂ aproape prăbușită: Cum arată clădirea dezfectată
Cabana Prislop, un loc mult îndrăgit de cugireni și nu numai, este în prezent o ruină, gata oricând să se prăbușească.
Imaginile cu clădirea dezafectată și în stadiu avansat de degradare au fost surprinse de un locuitor din Cugir în urmă cu câteva zile și postate pe o rețea de socializare: ”Din nou am ajuns la cabana Prislop… Jale… Am reușit să găsesc și să lipesc bucățile ”tăbliței” din sticlă ce se afla la fiecare etaj cu îndemnul la respect ….”, a scris bărbatul pe Facebook.
Cabana Prislop și terenul aferent de 5.342 mp sunt amplasate în Munții Prislop din Masivul Șureanu, la aproximativ 25 km de orașul Cugir și 30 de km de Orăștie. Accesul spre cabană se face cu mijloace auto pe drumuri forestiere. Clădirea a fost dată în folosință în anul 1954, cu destinația de loc de agrement pentru angajații Uzinei Mecanice din Cugir.
A fost renovată în anul 1992, iar în prezent este o ruină neutilizabilă, care în orice moment se poate prăbuși. Construcțiile și terenul se află în proprietatea UM Cugir SA, administrația locală încercând ani la rând să le treacă în domeniul public al orașului pentru a stopa degradarea acestora și pentru a putea fi valorificate din punct de vedere turistic.
În aceeași situație se află și Complexul „Mistrețul”, situat pe cursul Râului Mare, având o suprafață construită de 592 mp, cu terenul aferent, în suprafață totală de 4.542 mp.
Solicitările primăriei Cugir de a prelua respectivele imobile au fost motivate de starea de degradare accentuată în care aceste active ale UMC se află, încă din anul 1989, ținând cont că nu mai servesc activității de producție.
Uzina nu dispune de fonduri şi nu este interesată să reabiliteze imobilele, multe dintre ele fiind reale pericole pentru cetățeni. Deși inutile societății, pentru aceste active și pentru terenul aferent lor, UMC înregistrează lunar cheltuieli cu amortizarea, evaluarea, cu impozite și taxe locale.
Planurile administrației locale cugirene pentru Cabana “Prislop” se refereau la transformarea acesteia în tabără şcolară şi punct de atracţie pentru iubitorii turismului şi a sporturilor de iarnă, în timp ce, pentru Complex „Mistreţul” (cabine, ştrand, popicărie) se dorea realizarea unui centru pentru tineret.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan