Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 ar putea trece în domeniul public al Municipiul Alba Iulia: Propunerea, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 ar putea trece în domeniul public al Municipiul Alba Iulia: Propunerea, pe masa consilierilor locali

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În urma ședinței Consiului Local Alba Iulia, în cazul unui vot afirmativ al proiectului, Monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 ar putea trece în domeniul public al Municipiului Alba Iulia.

Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia se regăseşte în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii.

O administrare mai eficientă, precum şi o mai bună punere în valoare, protejare şi conservare a monumentului de for public poate fi realizată de către unitatea administrativ teritorială, în speţă Municipiul Alba Iulia, având în vedere faptul că, Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 se regăseşte pe amplasamentul Ansamblului Memorial al Marii Uniri (Parcul Unirii), domeniul public al municipiului Alba Iulia, conform C.F. nr. 102075 Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia doreşte transmiterea Monumentului din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al Municipiului Alba Iulia, declarându-se din bun de interes public naţional în bun de interes public local.

În încercarea de a identifica, cel puţin în linii generale elementele domeniului public, a fost creionată anexa nr. 2 la Codul Administrativ care statuează, într-o manieră exemplificativă şi nu limitativă, faptul că aparţin domeniului public al statului o serie de categorii de bunuri, printre care şi statuile şi monumentele declarate de interes public naţional. Totodată, la pct. 7 din anexa nr. 4 la Codul Administrativ se precizează că aparţin domeniului public local al comunei, al oraşului sau al municipiului: (…) statuile şi monumentele, dacă nu au fost declarate de interes public naţional.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 3-4 din Legea nr. 120/2006, cu modificările ulterioare, se pot realiza şi pot fi amplasate monumente de for public care aparţin domeniului public sau privat al statului, al unităţilor administrativ-teritoriale, ori persoanelor fizice sau juridice de drept privat.

Potrivit art. 859 din Codul Civil:” (1) Constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite prin lege organică. (2) Celelalte bunuri care aparţin statului ori unităţilor administrativ-teritoriale fac parte, după caz, din domeniul public sau din domeniul privat al acestora, însă numai dacă au fost, la rândul lor, dobândite prin unul dintre modurile prevăzute de lege.”

Totodată, la art. 860 alin. (3) se prevede faptul că „Bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice. în celelalte cazuri, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale şi invers se face în condiţiile legii”.

În prezent, bunul-monument de for public care urmează a fi transmis, aparţine domeniului public al statului, însă acesta nu se regăseşte în categoria bunurilor care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului conform dispoziţiilor art. 860 alin. (3) din Codul Civil.

În conformitate cu prevederile art. 292 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare: Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de autorităţile prevăzute la art. 287 lit. a), care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Cezar Lancrajan

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 24 noiembrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea