FOTO: Nicolae Stanciu, la 30 de ani! Aniversare specială, în 7 mai, pentru cel mai bun fotbalist al Albei din toate timpurile!
Aniversare specială astăzi, 7 mai, pentru albaiulianul Nicolae Stanciu: cel mai bun fotbalist al Albei din toate timpurile împlinește vârsta de 30 de ani! Data când în 1986, la Sevilla, Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, reprezintă și ziua de naștere a actualului căpitan și decar al echipei naționale a României, component al formației Wuhan Three Towns, campioana Chinei.
*Recordurile unei cariere pentru istorie
Extraordinarul jucător plecat din Craiva și lansat în fotbal de Unirea Alba Iulia are o carieră impresionantă, mândrindu-se cu numeroase recorduri stabilite în fotbalul național și cel din Alba. Descoperit de antrenorul Alexandru Kalanyos, care l-a avut sub comandă când jucătorul avea la 11 ani, Stanciu este cotat în acest moment la 6,5 milioane de euro, conform transfermarkt.de.
Este primul fotbalist care a fost legitimat la o echipă din județ și a jucat la un turneu final, Campionatul European din 2016 în Franța, partida de deschidere contra țării gazdă fiind și primul său meci oficial în tricoul României. Din acel an, când a și debutat în “tricolor”, Nicolae Stanciu a strâns 58 de partide pentru prima reprezentativă și a marcat 12 goluri! De asemenea, este primul jucător din Alba căruia i s-a cântat imnul, cu banderola de căpitan al naționalei mari pe braț!
Câștigarea, ediția trecută a campionatului în China, cu o formație nou-promovată, l-a făcut să intre în istoria fotbalului românesc, fiind primul jucător din țară care și-a trecut în cont titlul în 4 țări diferite: România, Belgia, Cehia și China (unde s-a transferat la începutul anului trecut).
În Liga 1, mijlocașul ofensiv a cucerit de două ori titlul cu FCSB, în 2014 și 2015, în Belgia a triumfat cu Anderlecht Bruxelles, în 2017, în timp ce în Cehia a câștigat cu Slavia Praga, în 2020 și 2021. Este și cel mai titrat fotbalist din istoria Albei, cu 13 trofee în palmares, ultimul fiind Supercupa Chinei, adjudecată de curând!
*În 2022, cel mai bun fotbalist român!
Fostul unirist, desemnat în iulie 2021 Cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia, a primit la finele anului trecut, unul de poveste în ceea ce-l privește, titlul de cel mai bun fotbalist român în tradiționala anchetă a “Gazetei Sportului”. O onoare din toate punctele de vedere pentru internaționalul român, Stanciu cucerind cel mai important premiu individual și intrând în top, alături de nume mari ale fotbalului autohton. După ce a fost primul în ierarhia “Gazetei Sporturilor”, o premieră pentru Alba, mijlocașul a fost desemnat cel mai bun fotbalist al anului 2022 și de către Clubul Sportiv al Jurnaliştilor în cadrul ediţiei a 23-a a Galei Fotbalului Românesc, dar și cel mai bun mijlocaș.
*”The Best” pentru Unirea Alba Iulia
Stanciu a devenit astfel „The Best” în istoria fotbalistică din Alba prin aceste performanțe extraordinare. De asemenea, echipa sa de suflet Unirea Alba Iulia a trăit în ultimii ani, până în vară, de pe urma sumelor încasate în contul transferurilor sale, în România, Belgia, Cehia, Arabia Saudită sau China. Din 2011, când a fost cedat la FC Vaslui contra sumei de 228.000 de euro, de către gruparea albaiuliană, pe atunci în eșalonul secund, Stanciu a devenit principalul sponsor al formației ardelene. Suma totală pe care a fost vândut ex-uniristul (la Anderlecht, Sparta Praga, Al Ahli, Slavia Praga sau Wuhan Three Towns) este de aproape 27 de milioane de euro (cu tot cu acest transfer în China, cifrat la 4 milioane de euro, conform datelor de pe site-urile specializate).
*Debuturi la vârste fragede!
De la început a impresionat prin talentul său, iar Nicolae Stanciu s-a obișnuit cu debuturile la vârste fragede: în 24 mai 2008, la 15 ani și două săptămâni, antrenorul Aurel Șunda i-a prilejuit debutul în Divizia B, la partida Unirea Alba Iulia – Corvinul Hunedoara 4-1, însă, în octombrie, în același an, a suferit o accidentare gravă (operat la menisc și ligamentele încrucișate) și a stat 7 luni departe de fotbal.
Peste 2 ani, în 1 mai 2010, uniristul a pășit și în fotbalul mare, primind botezul primei scene, la ultima victorie a Unirii în elită, 2-1 cu Steaua București, pe “Cetate”, când sârbul Sliskovic a mizat 20 de minute pe “diamantul” din Cetatea Marii Uniri.
Peste alți 3 ani, când nu împlinise încă 20 de ani, în 2013, a semnat cu Steaua București, unde a impresionat realmente. Peste alți 3 ani, în 2016, a fost transferat la RSC Anderlecht Bruxelles, fiind cel mai scump transfer în campionatul Belgiei (7,8 milioane euro și alte două ca bonusuri). Un alt record a fost stabilit la plecarea la Sparta Praga, în iarna anului 2018, pentru 4 milioane de euro, de asemenea, record de transfer pentru liga cehă.
La mulți ani, Nicolae Stanciu!!!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 1-1 (0-1) | „Alb-negrii”, remiză rușinoasă cu penultima clasată CSM Unirea Alba Iulia a remizat rușinos cu Avântul Reghin, penultima clasată, scor 1-1 (0-1), pe „Cetate”, o mare surpriză în Seria 7, egal între echipe aflate la poli opuși ai ierarhiei. O mare dezamăgire pentru gruparea din Cetatea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan