Noi PENSII SPECIALE în România: Ce categorii vor beneficia de ele și ce prevede proiectul
Noi pensii speciale pentru unele categorii de români pot apărea în România, în pline proteste, greve şi posibil îngheţări de salarii. Este vorba despre magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate asimilat acestora, iar lor ar urma să li se majoreze pensia specială la nivel de CCR.
Conducerea comisiei juridice a convocat şedinţa pentru a dezbate un proiect care are ca obiect acordarea de pensii speciale pentru magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate asimilat acestora.
În tot acest timp, profesorii ameninţă cu greva generală, iar Sindicatul din Institutul Național de Statistică București – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, organizează miercuri o grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă.
De asemenea, salariile nu vor mai creşte o perioadă, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
În plus, Anul școlar s-ar putea încheia la sfârșitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor.
„Art. 29 – (1) Magistraţii-asistenţi sunt asimilaţi ca rang şi salarizare judecătorilor cu grad de Curte de apel, beneficiind în mod corespunzător de drepturile salariale şi de celelalte drepturi ale acestora, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.
Prevederile art. 210-217 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător magistraţilor-asistenţi şi personalului de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul Curţii Constituţionale.
(2) Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, din care cel puţin 10 ani desfaşuraţi în cadrul Curţii Constituţionale, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Prevederile art. 213 din Legea nr. 303/2022 se aplică în mod corespunzător.
(3) Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută de art. 211 din Legea nr.303/2022, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu privire la care s-a stabilit sancţiunea disciplinară a eliberării din funcţie.
Aceste persoane pot beneficia de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.
(4) Magistraţii-asistenţi beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit, stabilit potrivit regulamentului privind concediile judecătorilor şi ale personalului Curţii Constituţionale.
(5) Magistraţii-asistenţi au dreptul la concedii de studii de specialitate plătite pentru participarea la cursuri sau alte forme de specializare organizate în ţară sau în străinatate, pentru pregătirea şi susţinerea examenului de doctorat, precum şi la concedii fără plată, potrivit regulamentului prevăzut la alin. (4).
(6) Magistraţii-asistenţi sunt obligaţi să participe, cel puţin o dată pe an, la o acţiune de perfecţionare profesională, organizata în ţară sau în străinătate, cu aprobarea preşedintelui Curţii Constituţionale şi cu avizul judecătorului pe lângă care sunt desemnaţi.
Cheltuielile ocazionate de participare la acţiunile de formare profesională se suportă din bugetul Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale aprobă anual programul de formare profesională continuă al magistraţilor asistenţi”, se arată în proiect.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Cugir: O persoană rănită, în urma impactului dintre două autoturisme. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Cugir: O persoană rănită, în urma impactului dintre două autoturisme. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut loc joi, 19 decembrie 2024, în jurul orei 13.50, pe strada Râul Mic din orașul Cugir, în urma coliziunii dintre două mașini. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe centura ocolitoare a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci