Vouchere de vacanță 2023: Până când vor putea fi folosite tichetele acordate în anii 2019 și 2020
Vouchere de vacanță 2023: Până când vor putea fi folosite tichetele acordate în anii 2019 și 2020
Din anul 2019, voucherele de vacanță au început să fie oferite bugetarilor, iar instituțiile publice au obligația să acorde tichetele de vacanță, lipsa resurselor financiare sau necuprinderea sumelor respective în bugetul aprobat nu reprezintă o piedică legală privind acordarea acestora.
„Instituțiile și autoritățile publice (…) indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, scrie în OUG-ul care reglementează această facilitate.
Când a adoptat această ordonanță, Guvernul a spus că nu ne putem permite indemnizațiile de vacanță stabilite prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a bugetarilor. Acolo scrie că bugetarilor trebuie să li se dea anual câte o indemnizație de vacanță de valoarea unui salariu minim brut. Astfel că, prin aceeași OUG, se stabilește amânarea acordării indemnizațiilor de vacanță din Legea salarizării până la 1 ianuarie 2021.
Potrivit OUG 131/2021, „instituțiile publice (…) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.
Începând din luna februarie a anului trecut (2022), toate tichetele se emit numai pe suport electronic, ceea ce înseamnă că și voucherele de vacanță vor fi emise doar electronic.
Cum sezonul estival se apropie cu pași repezi, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie alimentate cu cei 1.450 de lei.
Pentru cei care nu au consumat voucherele emise în 2019 sau 2020 acestea vor putea fi utilizate până la finalul lunii iunie 2023.
Reglementarea tichetelor de vacanță ar urma să se facă prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România, de-abia din 2027. Fără aceste modificări, reglementarea voucherelor de vacanță s-ar fi făcut prin Legea 165/2018 începând de anul viitor.
„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.
Până în 2026, angajații instituțiilor publice de la noi vor primi vouchere de vacanţă cu aceeași valoare ca până acum, respectiv 1.450 de lei fiecare, dar doar pe suport electronic, potrivit unei orodonanțe publicate vineri în Monitorul Oficial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan