Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: Rechizitoriul procurorilor respins de instanță
Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: Rechizitoriul procurorilor respins de instanță
Rechizitoriul procurorilor în dosarul braconierilor aurului de la Roșia Montană a fost respins de magistrații Tribunalului Alba.
Un număr de 15 persoane care ar fi exploatat ilegal, timp de mai mulți ani, zăcăminte de aur din galerii miniere de la Roșia Montană au fost trimise în judecată, în decembrie 2022, pentru spălare de bani în formă continuată.
Una dintre persoane este acuzată de deținere ilegală de materiale explozive. La domiciliul acesteia au fost descoperite 50 de calupuri de dinamită și două capse de inițiere. Instanța a considerat că procurorul a descris „insuficient” infracțiunea de spălare a banilor.
”Admite, în parte, cererile și excepțiile formulate de inculpaţii (…) şi, în consecinţă: Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 14.12.2022 întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în dosarul nr. 291/P/2013 în sensul descrierii insuficiente a infracţiunii de spălare de bani. Respinge ca neîntemeiate restul cererilor si excepţiilor formulate de inculpaţi. (…) Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul urmând a comunica judecătorului de camera preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei”, se precizează în încheierea pronunțată de Tribunalul Alba în 12 aprilie 2023.
Singura infracțiune care a rămas valabilă este cea de nerespectare a regimului materialelor explozive.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, 14 dintre persoanele trimise în judecată „au achiziționat cantități de aur rezultat din însușiri ilegale și prelucrare de la diverse persoane care au sustras zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din perimetrul industrial al filialei Roșia Min Roșia Montană, aur pe care l-au folosit în scopul obținerea de foloase bănești, rezultate din revânzarea în profit”.
Dosarul a fost deschis în urmă cu 10 ani, ceea ce va face ca infracțiunea de spălare a banilor să se prescrie până la momentul pronunțării unei hotărâri definitive. În 2015 au avut loc 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1) la suspecții din dosar.
În cursul percheziţiilor au fost găsite şi indisponibilizate mai multe dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare şi aproximativ un kilogram de aur. Poliţiştii au confiscat la percheziţii instrumente utilizate la extracţia aurului, printre care şi un şaitroc, dar şi recipiente cu nămol pregătit pentru a fi prelucrat.
Prejudiciul calculat de autorități se ridica la momentul respectiv la peste 500.000 de lei. Persoanele implicate au fost cercetate și pentru furt și evaziune fiscală, dar, între timp, aceste fapte s-au prescris.
Sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan