FOTO| Traumele din copilăria lui Ceauşescu: Mergea la şcoală desculţ, nu avea prieteni şi nu ştia ce înseamnă „desert”
Traumele din copilăria lui Ceauşescu: Mergea la şcoală desculţ, nu avea prieteni şi nu ştia ce înseamnă „desert”
Nicolae Ceauşescu nu a avut o copilărie fericită. Au fost 10 fraţi, abia aveau ce pune pe masă, schimbau hainele între ei şi uneori chiar plecau la şcoală în picioarele goale. Mămăliga era baza. Mâncau desert doar de Paşti şi de Crăciun.
Primii ani din viaţa fostului dictator nu au fost cei mai fericiţi. Nicolae Ceauşescu avea un singur costum de şcoală, nu avea pantofi şi nici cărţi după care să înveţe. A trăit în lipsuri până la vârsta adolescenţei când a fost luat ca ucenic la atelierul unui cizmar şi a început să-şi câştige primii bani.
Mămăliga era baza
Familia Ceaușescu a fost o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și își mai susținea familia din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești. Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga. ”Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.
Lipsuri şi bătăi
Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. „Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Pe parcurs, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative” notează Wikipedia.
Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență. După Revoluție, apropiați ai familiei au mărturisit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist, și despre cât de des o bătea pe soția sa Alexandrina și pe copii.
Nu aveau desert decât în unele duminici, de Paşti şi de Crăciun
Copiii lui Andruţă Ceauşescu nu mâncau dulce în fiecare zi. Mama le gătea cozonaci, plăcinte cu mere, gogoşi sau câte-o turtă pudrată cu zahăr doar la zile de sărbătoare. Motivul? Nu avea din ce să le facă. Zahărul era un lux pe vremea aceea, ouăle nu erau niciodată de ajuns pentru 12 guri de hrănit iar făină luau şi pe datorie.
Micul Ceauşescu era bâlbâit
Nicolae Ceaușescu avea în copilărie un defect de vorbire, acesta fiind bâlbâit. Și la maturitate, dacă se enerva, dictatorul avea tendința să se bâlbâie. Rezultatele obţinute de viitorul dictator la învăţătură erau mediocre: la citire, obţinea de ce cele mai multe ori note ce corespund calificativelor „bine”, iar la matematică, „satisfăcător”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 15 decembrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Sănătatea și naturăacum 3 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!