Din 15 martie, noi obligații pentru restaurante: Vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor
Din 15 martie, noi obligații pentru restaurante: Vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor
Începând de miercuri, 15 martie, restaurantele, fast-food-urile sau cantinele vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor.
Tot de poimâine, atunci când vom lua mâncare de la restaurante, fast-food-uri sau cantine o să aflăm şi cât de sănătoasă este. Meniurile vor conţine mult mai multe informaţii ca până acum.
15 martie este data de la care toate unităţile care oferă mâncare vor trebui să le prezinte clienţilor meniuri care includ numeroase detalii despre mâncarea din ofertă – lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor nutriţionale. Detaliile ar trebui să fie la fel de explicite precum cele de pe etichetele produselor ambalate. Practic, meniul extins va cuprinde detalii legate de cantitatea de zahăr, grăsimi, sare, tipul de carne folosită şi dacă produsele lactate sunt într-adevăr de origine animală sau vegetală. E-urile, care sunt aditivi alimentari, vor apărea de acum în meniu, consumatorul putând să îşi dea seama ce are în farfurie cu adevărat. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a explicat că, şi atunci când cumpără de la unităţile de alimentaţie publică, oamenii au dreptul să ştie dacă gustul este natural sau dacă provine din aditivi, transmite Rador.
Preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu: „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economic, astăzi, servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza, ca aspect şi ca textură, cu brânza feta, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.”
Informaţiile detaliate trebuie să apară şi pe site-urile operatorilor economici care primesc comenzi de mâncare online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparate. Preşedintele ANPC a declarat că a primit un mesaj din partea Federaţiei Industriei Hoteliere din România, prin care i s-a cerut anularea acestor directive, însă ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniuri a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european şi în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament
România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Floriile 2025. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2026, 2027. Obiceiuri, tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului