Românii înșelați de escroci vor primi bani de la stat. La ce sumă se ridică ajutorul financiar
Românii care au fost înșelați de infractori și au pierdut sume mari de bani vor beneficia de un ajutor de la stat. Un proiect de act normativ prevede că oamenii vor putea primi bani pentru a-și acoperi chetuielile curente.
Românii care au fost înșelați de infractori ar putea primi un ajutor de urgență de la stat care să îi ajute să își acopere cheltuielile până la eventuala recuperare a prejudiciului. Actul normativ, care reglementează aceste compensații, a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției.
Compensații pentru victime
Mulți oameni au rămas în ultimii ani fără economiile de-o viață după ce au fost victime ale escrocilor. Una dintre cele mai cunoscut metode folosite de infractori a fost „Accidentul“. Escrocii sunau victimele și le spuneau că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier. Apoi cereau bani pentru tratamentul acesteia sau pentru rezolvarea unor probleme de natură juridică.
„Ministerul Justiției a inițiat procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
Voucher de 15.000 de lei
Potrivit proiectului de act normativ, românii care au fost victime ale infractorilor pot primi cinci salarii minime brute, adică 15.000 de lei. Oamenii trebuie să facă o cerere, iar banii vor fi acordați în 72 de ore de la aprobarea acesteia.
Proiectul operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.
Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe țară. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare, etc“, se mai arată în comunicatul de presă.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului