6 ianuarie: Ziua mondială a orfanilor de război. Un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani
Data de 6 ianuarie 2023 marchează Ziua mondială a orfanilor de război. Marcarea acestei zile a fost instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa), pentru a atrage atenţia la nivel internaţional asupra acestui grup vulnerabil – copiii rămaşi orfani în urma unui conflict. Celebrarea zilei urmăreşte creşterea gradului de conştientizare la nivel public internaţional în ce priveşte soarta copiilor orfani.
Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia circa 300.000, iar în Iugoslavia aproape 200.000, potrivit http://www.earthtimes.org.
În conflictul recent din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi peste 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal. Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.
În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie site-ul https://www.unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani, conform https://www.unicef.org.
În perioada 1990-2001, numărul total al orfanilor a cunoscut o creştere constantă, atingând un punct considerabil în 2000, cu 155,4 milioane de orfani, pentru ca ulterior să scadă într-un ritm lent, cu o rată de 0,7% pe an, datele centralizate la nivelul anului 2015 indicând 140 de milioane de orfani.
Conform estimărilor UNICEF, zilnic, circa 5.700 de copii rămân orfani, pe fondul conflictelor, ca urmare a dezastrelor naturale, sărăciei, bolilor, stigmatului, lipsei necesităţilor medicale, potrivit https://adoption.org.
Organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” a fost înfiinţată, în 1982, de Christiane şi Alfred Blanchet pentru a sprijini copiii în dificultate. Pentru angajamentul său în proiecte de utilitate publică, organizaţia a fost recompensată cu Premiul Internaţional al Drepturilor Omului în 1987, potrivit https://sosenfants.fr. În 2007, ”SOS Enfants sans Detresss” a fost recunoscută ca organizaţie de utilitate publică, colaborând, la nivel internaţional, pentru implementarea proiectelor sale, cu peste 60 de asociaţii de profil.
Sursa: agerpres.ro
Foto: google
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii