Diferența dintre inhalatoare și aparate aerosoli: la ce se folosește fiecare (P)
Inhalatoarele și aparate aerosoli sunt dispozitive care îi ajută pe copii să-și ia medicamentele pentru astm. Cele mai multe medicamente pentru astm se prezintă sub formă lichidă. Pentru a funcționa, acestea trebuie să fie inspirate pentru a ajunge în plămâni.
Nebulizatoarele și inhalatoarele transformă medicamentele lichide în vapori pe care copiii îi pot inhala. Unele inhalatoare administrează medicamente sub forma unei pulberi fine care poate fi, de asemenea, inhalată.
Aceste dispozitive sunt eficiente atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Dar fiecare are avantajele și dezavantajele sale, așa că discutați cu medicul copilului dumneavoastră pentru a afla care este cel mai potrivit pentru copilul dumneavoastră.
Aparate aerosoli: cum funcționează?
Un nebulizator este un dispozitiv electric sau alimentat cu baterii. De obicei, acesta este format din patru părți:
- motorul
- piesa bucală sau masca de față
- cupa
- tubulatura
Medicamentul este plasat în cupa care este atașată la motor prin tubulatură. Piesa bucală sau masca facială este atașată la cupă. Când dispozitivul este pornit, acesta trimite o ceață fină în mască, iar copilul respiră vaporii.
Un copil nu trebuie să „facă” nimic pentru a se medica, decât să stea nemișcat și să inspire. De obicei, este nevoie de 5 până la 10 minute pentru ca copilul să respire tot medicamentul. Dacă copilul nu stă nemișcat, nu cooperează sau începe să plângă, este posibil să nu primească toate medicamentele necesare. În timpul tratamentului, este important să vă ajutați copilul să fie cât mai liniștit și cât mai tăcut posibil.
Cum funcționează un inhalator?
Inhalatoare cu doză măsurată
Inhalatoarele cu doză măsurată administrează o doză de medicamente pentru astm măsurată în prealabil sub forma unui spray. Acestea arată ca niște cutii mici de aerosoli. Atunci când o persoană strânge inhalatorul, acesta eliberează un „puf” dozat de medicament.
Inhalatoarele cu doză măsurată necesită coordonare din partea utilizatorului. Copilul trebuie să știe cum să activeze dispozitivul și să respire în același timp. În caz contrar, medicamentul poate ajunge în gura copilului în loc să ajungă în plămâni. Din acest motiv, mulți medici recomandă copiilor mici să utilizeze inhalatoare cu doză măsurată cu o cameră de inhalare (sau dispozitiv de spațiere).
Acest dispozitiv este o cameră de reținere pentru medicamentul pentru astm. Acesta este atașat la inhalator la un capăt și la piesa bucală sau la masca facială la celălalt capăt. Atunci când o persoană apasă inhalatorul, medicamentul rămâne în interiorul camerei până când copilul este gata să inhaleze. Prin urmare, copiii foarte mici și chiar sugarii pot primi medicamentele folosind un inhalator cu doză măsurată cu o cameră de inhalare, deoarece nu trebuie să „facă” nimic altceva decât să stea nemișcați și să inspire.
Cu o cameră de inhalare, de obicei durează mai puțin de 30 de secunde pentru ca medicamentul să ajungă la plămâni. Unele inhalatoare cu doză măsurată au un contor care arată câte doze de medicament sunt disponibile. În cazul în care nu au un contor, trebuie să se țină o evidență a numărului de doze utilizate până în prezent, astfel încât inhalatorul să poată fi înlocuit atunci când este cazul.
Inhalatoare cu pulbere uscată
În cazul inhalatoarelor cu pulbere uscată, medicamentul se prezintă sub formă de pulbere. Pulberea trebuie, de asemenea, inhalată, dar nu iese sub formă de spray. Prin urmare, copilul trebuie să muncească mai mult, inhalând medicamentul sub formă de pulbere rapid și cu multă forță. Majoritatea copiilor le pot folosi în mod eficient începând cu vârsta de 5 sau 6 ani. Medicii tind să prescrie mai des inhalatoare cu doză măsurată decât inhalatoare cu pulbere uscată.
Ce altceva ar trebui să știi?
Utilizarea unor aparate aerosoli sau a unor inhalatoare poate fi complicată. Așadar, cereți medicului copilului dumneavoastră să vă arate cum funcționează dispozitivul înainte de a-l utiliza pentru prima dată. Medicii le pot cere copiilor mai mari sau adolescenților să folosească inhalatorul în cabinetul lor și le pot da sfaturi, dacă este necesar. Dacă aveți întrebări sau dacă vă îngrijorează faptul că copilul dumneavoastră nu primește doza corectă de medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră.
sursa foto: emag.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918