FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.
Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.
„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.
Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.
Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.
Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan