Vouchere noi pentru români: Statul ar putea plăti integral facturile persoanelor aflate în situații vulnerabile
Vouchere noi pentru români: Statul ar putea plăti integral facturile persoanelor aflate în situații vulnerabile
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat faptul că românii care se află într-o situație vulnerabilă ar putea beneficia de noi vouchere.
În plină criză energetică, autoritățile caută soluții, deşi nu se înleleg încă asupra variantelor care vor fi aplicate deşi meteorologii anunţă că iarna va veni şi în România spre sfârşitul lunii.
De data aceasta este vorba de alte vouchere, care se alocă din două în două luni și a căror valoare este de 250 de lei. Noile vouchere vor putea fi folosite atât pentru plata facturilor, dar și achiziționarea de aparate electrocasnice cu un consum mai mic de energie, din clase energetice superioare. Beneficiari ar urma să fie românii cu venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună, iar fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu aceste vouchere ar urma să vină de la UE.
„Așteptăm forma finală a Regulamentului CE, iar noi, în paralel aceste măsuri le vom discuta la nivelul Guvernului și a Coaliției – pentru a decide forma în care vor fi implementate”.
Pentru consumatorii vulnerabili, sumele vor acoperi și prețul energiei electrice și pe cel al gazelor naturale, însă ministrul Marcel Boloș a spus că „va trebui să fim foarte atenți asupra modului în care ne raportăm – ca modalitate de acordare, adică”. Iar în varianta în care s-ar acorda vouchere, acestea se vor acorda pe atâtea luni din sezonul rece „în funcție de câți beneficiari estimăm că avem”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
În opinia acestuia, de vouchere ar trebui să beneficieze persoanele aflate deja într-o situație delicată.
„Noi ne referim la grupuri vulnerabile. Problema acestui sprijin în perioada aceasta de criză energetică o punem pentru beneficiarii – persoane sau gospodării vulnerabile. Înțelesul pe care l-am avut până acum este că: tot ce este sub nivelul pensiei minime sociale de 1.000 de lei„, a mai ținut să precizeze oficialul guvernamental.
La rândul său, în prag o iarnă cu multă incertitudine la orizont, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că se face tot posibilul pentru a atenua impactul crizei și că accentul se pune pe protejarea consumatorilor.
„Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, nu este o problemă care a fost creată în România pentru români și nu este o problemă creată în Europa pentru europeni. Guvernul României a luat lucrurile foarte în serios, a căutat și a găsit modalități de ameliorare a situației.
În toate discuțiile pe care le-am avut eu cu premierul și cu ministrul Energiei am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă și așteaptă soluții, și dintre ei, o atenție specială trebuie îndreptată către consumatorii vulnerabili, care nu-și permit să plătească prețuri mari la energie. Toate demersurile și ordonanțele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în așa fel încât, sigur, să sprijine sectorul producției și distribuției, dar prioritar să fie protejați oamenii de creșteri exacerbate ale prețurilor”, a punctat oficialul.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a explicat, miercuri, că noile măsuri care vor fi adăugate la capitolul Repower EU, prezentate marţi de Comisia Europeană, sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru al UE şi anume în cazul României este vorba de suma de 2,4 miliarde euro, potrivit RTV.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci