Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Indicele ROBOR la trei luni, în scădere ușoară. La ce valoare a ajuns și cum influențează calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ROBOR la trei luni, indicele bancar folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 8,15%, de la 8,16% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,28% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,44%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților O nouă lege care permite anumitor categorii de oameni să refuze munca de noapte, precum proaspetele mămici sau parinții din familiile monoparentale, a trecut de Plenul Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaților a votat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea