Comunicat de presă| PSD Alba: Întârzieri mari și costuri suplimentare la proiectul Băile Sărate Ocna Mureș!
Comunicat de presă| PSD Alba: Întârzieri mari și costuri suplimentare la proiectul Băile Sărate Ocna Mureș!
Finalizarea proiectului Băile Sărate Ocna Mureș a întârziat cu 22 de luni, ceea ce a cauzat cheltuieli suplimentare de peste 1,3 milioane de euro din cauza creșterii, în acest timp, a prețurilor la materialele de construcții. Se pune, astfel, întrebarea legitimă: dacă lucrările erau efectuate în termenul asumat inițial, mai erau necesare alocări suplimentare de la Consiliul Județean Alba?
Conducerea Primăriei Ocna Mureș avea obligația să urmărească efectuarea lucrărilor cu respectarea graficelor de timp. Consilierii județeni ai PSD Alba solicită explicații clare cu privire la aceste întârzieri prin efectuarea unei anchete având în vedere că a fost necesară o suplimentare consistentă, din bani publici, a bugetului inițial!
Prezentarea cazului pe larg
„Strategia de Dezvoltare a Județului Alba, pe perioada 2014-2020”, în cadrul Obiectiv strategic 3, Obiectivul prioritar 3.3.: Valorificarea prin turism a patrimoniului cultural și natural, determină – Programul: Creșterea atractivității turistice și de agrement, stabilindu-se posibilitatea implementării proiectului: Modernizarea și dotarea salinelor terapeutice Ocnele Sărate și modernizarea și dotarea stațiunii balneare Ocna Mureș”.
Sector important al economiei, turismul furnizează oportunităţi noi şi alternative pentru dezvoltarea şi creşterea competitivităţii arealului Ocna Mureş. Ţinând cont de toate acestea, în anul 2017 se parafează ACORDUL DE ASOCIERE, încheiat între Judeţul Alba prin Consiliul Judeţean Alba şi oraşul Ocna Mureş prin Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş ȋn vederea realizării în comun a obiectivului „Staţiune balneo-climaterică Ocna Mureş”, oraşul Ocna Mureş ca entitate administrativ teritorială, nefiind eligibil pentru obţinerea de fonduri europene.
În acest context în presa centrală în anul 2018, într-un articol care îl are în prim plan pe edilul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vințeler, acesta afirmă că printr-o investiţie de peste 5,8 milioane de euro, va „readuce Ocna Mureş pe harta turistică, exact cum era în 1946, când era a doua localitate ca număr de turişti din ţară”. Edilul mai spune că pînă la 15 aprilie 2018 va fi adjudecat executantul lucrărilor, iar durata de execuție este estimată la 30 de luni. Numai că între declaraţia de presă şi realitate este o cale atât de lungă, pavată cu „bune intenţii” şi sume importante de bani.
Se naște o firească întrebare cu privire la unitatea de măsură pentru una lună. Dacă este să cuantificăm cele 30 de luni în care ar fi trebuit finalizat proiectul așa cum declara primarul orașului în anul 2018, ne aflăm în situația de a vedea că finalul lunii octombrie a anului de grație 2022 ar însemna de fapt cam 52 de luni. Tergiversarea execuției lucrărilor, motivațiile cauzelor mai mult sau mai puțin plauzibile, ne-au adus în situația în care bugetul Consiliului Județean Alba să suporte diferențele întârzierilor în execuție.
Banii care s-au tot adăugat la sumele inițiale, sunt acordați cu o anume franchețe și lejeritate sub motivația că un obiectiv de asemenea importanță, nu se face așa, cu una cu două, că se vede cum au crescut prețurile și salariile celor din construcții și câte și mai câte. Cu siguranță sumele de bani plătite în plus erau necesare și satisfăceau alte obiective de investiții din celelalte unități administrativ teritoriale ale județului.
Iată cam cum stau lucrurile. Ne referim în mod special la valoarea lucrărilor de construcții și montaj (construcții, instalații, utilaje și echipamente tehnologice) care a crescut de la 29.395.038 lei cu TVA inclus la nivelul anului 2017 valoare menționată in ACORDUL DE ASOCIERE, la 36.103.856,48 lei la nivelul anului 2022 (Act Aditional 3) adica cu + 6.708.818, 48 lei. Același aspect se regăsește și la partea de dotări care în Actul Adițional nr. 3/2022 este în valoare de 4.246.102,43 lei, comparativ cu ACORDUL DE ASOCIERE, unde valoarea este de 1.361.967 lei rezultând o valoare în plus de 2.884.135,43 lei.
Dacă termenul de execuție de 30 de luni ar fi fost respectat și dacă cei în drept care aveau obligația urmăririi modului de derulare a proiectului și încadrării cu rigurozitate în termenul de implementare și finalizare al acestuia ar fi manifestat respect și exigență în raport cu banul public, cu siguranță costurile ar fi fost altele, și cu mult mai mici, întrucât primul Act Adițional, cu majorarea costurilor (Actul Adițional Nr. 2), a fost inițiat la finalul anului 2021 adică după aproximativ 42 de luni.
Consilierii Județeni ai Partidului Social Democrat nu s-au opus și nu au obturat printr-un vot negativ finalizarea proiectului și implicit dezvoltarea socio-economică a urbei, fiind conștienți de importanța obiectivului de investiții, dar cerem răspicat să ni se se prezinte o analiză amănunțită a tuturor etapelor de implementare a proiectului care, așa cum prevede Acordul de Asociere, cade exclusiv în sarcina Consiliului Local al orașului Ocna Mureș și a executivului acestuia, iar întârzierile cauzatoare de cheltuieli suplimentare, să fie notificate în sarcina celor vinovați și pe căile legale să fie aplicate penalități și să fie recuperate de la aceștia.
Consilierii Județeni PSD Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci