Ministerul Educației, explicații privind întârzierea plății burselor școlare: „Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare”
Ministerul Educației, explicații privind întârzierea plății burselor școlare: „Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare”
În cursul serii de miercuri, Ministerul Educației a făcut precizări privind plata burselor școlare. Potrivit unui act normativ aprobat în cursul lunii septembrie, plata ar trebui să se facă lunar, la data de 15, lucru care nu s-a întâmplat în luna octombrie.
„În seara aceasta, Ministerul Educației a convocat, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi, pentru a analiza situația plății burselor elevilor la nivelul întregii țări.
De asemenea, mâine, 27 octombrie 2022, va transmite o adresă prin care va solicita inspectoratelor execuția bugetului școlilor cu data de referință 30.10.2022”, au transmis în această seară reprezentanții Ministerului Educației.
Totodată, Ministerul Educației a luat legătura cu Ministerul Finanțelor, care a transmis o situație actualizată privind execuția bugetară la nivelul UAT-urilor. „Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, banii necesari plății burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri. În conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art1., alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație”„, au mai transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Sunt două explicații pentru faptul că banii nu au ajuns încă la elevi, așa cum prevede hotărârea de guvern adoptată în cursul lunii septembrie a acestui an: pe de o parte volumul foarte mare de dosare înscrise care trebuie verificate cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, iar pe de alta data organizării ședințelor pentru buget la nivelul consiliilor locale.
„Din informațiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de mâine, videoconferințe cu directorii de școli din județ”, mai precizează Ministerul Educației.
Circuitul banilor necesari plății burselor școlare este următorul: Ministerul Finanțelor pune la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare și le direcționează către școli.
„Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, au conchis reprezentanții Ministerului Educației.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci