Spanacul – un medicament natural excelent pentru curăţirea organismului în orice anotimp
Spanacul – un medicament natural excelent pentru curăţirea organismului în orice anotimp. Calităţile curative ale spanacului se cunoşteau încă din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura intestinului” deoarece reprezintă cel mai bun mijloc natural pentru curăţirea şi regenerarea sistemului digestiv. Este necesar ca spanacul să fie OPĂRIT foarte puţin sau CONSUMAT ÎN STARE CRUDĂ, de preferinţă în salată sau cu crudităţi. Principalii constituenţi ai spanacului sunt: săruri minerale din belşug (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, conţinutul lui este mijlociu (2- 5 mg la 100g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut, existând alte legume mult mai bogate în fier şi cu influenţă mai puternică în anemii. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte componente ale sale.
lPrincipalele proprietăţi:
– Este un întăritor al sistemului imunitar; nutritiv şi tonifiant; combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C); remineralizant de mare valoare; curăţitor al tubului digestiv (retragând toxinele din masa umorilor şi favorizând eliminarea lor); tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii; creşte cantitatea de urină eliminată; stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare; stimulează creşterea; provoacă eliminarea viermilor intestinali; previne infecţia gingiilor (pioreea).
lRecomandări:
Datorită tuturor acestor proprietăţi este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului şi pentru curăţirea lui, dar şi în convalescenţă, anemie, astenie fizică şi nervoasă, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, vâscozitate sangvină crescută, afecţiuni renale, atonia vezicii urinare, cistită, diabet, gută, insuficienţă renală, rahitism, obezitate. Extern este recomandat în acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plăgi atone.
lModul de folosire:
Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescentei, asteniei, se consumă frunzele proaspete în salate de crudităţi. Frunzele proaspete mai sunt indicate şi în regimul alimentar al copiilor, al persoanelor mai în vârstă şi al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului. În depresii se recomandă suc proaspăt, câte un pahar în fiecare dimineaţă. Câte o jumătate de litru de suc proaspăt pe zi poate vindeca constipaţiile rebele în cel mai scurt timp. Sucul de spanac ajută procesul de refacere al organelor bolnave, ajută în ulcer duodenal, anemie pernicioasă, slăbiciune, convulsii, deficienţe ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo şi hipertensiune, sângerarea gingiilor, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoză, abcese dentare etc. Pentru mărirea diurezei în bolile de rinichi sau de vezică se recomandă infuzie cu o linguriţă de frunze zdrobite peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi. Extern, frunzele se opăresc sau se fierb în ulei de măsline sau în ulei de soia şi se pun cataplasme.
lContraindicaţii:
Spanacul conţine acid uric şi nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiază urică. El mai conţine oxalaţi de potasiu şi de calciu şi nu este recomandat în inflamaţii gastrice şi intestinale, boli hepatice, precum şi în artrite şi reumatism.
Tratează anemia şi depresiile nervoase
Mulţi oameni mănâncă spanac dar puţini ştiu că este foarte bogat în vitaminele A, E, B1, C şi K, în minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, în fibre alimentare şi acid folic. Spanacul poate fi consumat fără restricţii de persoanele care ţin la siluetă, ştiut fiind că la suta de grame de plantă înglobează doar 18 calorii. Nutriţioniştii avertizează că, prin fierbere, spanacul îşi pierde majoritatea principiilor sale active. De aceea, în scop terapeutic, recomandă să se consume proaspăt şi crud, în salate, sau sub formă de suc. Sucul de spanac se poate prepara manual sau mixat. Pentru a prepara sucul manual se taie două mâini de spanac, cât mai mărunt, peste care se toarnă 200 ml de apă. Folosind o lingură de lemn se amestecă în aşa fel încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc. Amestecul se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de patru, şase ore după care se filtrează şi se bea imediat. Pentru obţinerea sucului din frunze de spanac mixat, se pun în vasul mixerului 200 de ml de apă şi, gradat, se adaugă două mâini de frunze proaspete, tăiate mărunt. Totul se amestecă până se formează o pastă după care se lasă trei ore la macerat, la temperatura camerei. Se filtrează şi sucul astfel obţinut, se bea imediat. În caz de depresii psihice şi oboseală fizică, se bea dimineaţa, pe nemâncate, un pahar de suc de spanac. În anemie şi demineralizare se bea, înaintea meselor principale o combinaţie din o sută de ml de suc de spanac şi o sută de ml de suc de urzici. Împotriva astmului bronşic şi a diabetului zaharat se bea dimineaţa, pe stomacul gol, 500 de ml de suc de spanac. Cura durează o lună de zile şi se poate relua după pauză de o lună. Ca întăritor pentru copii, bătrâni şi convalescenţi se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa de prânz. În caz de rahitism şi scorbut, se bea o jumătate de litru de suc pe zi, în amestec, 250 ml de spanac şi 250 ml de urzică, repartizat în trei doze egale, cu un sfert de oră înainte de mesele principale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi