Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat. Instalaţie automata de încălzire a gazonului și aspersoare automate
Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat. Instalaţie automata de încălzire a gazonului și aspersoare automate
Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, printre proiectele de hotărâre de aprobat în ședința de marți, 27 septembrie, se află și modernizarea și reabilitarea suprafeței de joc al terenului de fotbal al Stadionului Victoria Cetate.
În prezent municipiul Alba Iulia beneficiază de o singură locaţie destinată desfăşurării activităţilor sportive de nivel naţional şi judeţean, respectiv stadionul „Victoria Cetate” situat la intersecţia străzilor Calea Moţilor cu B-dul Republicii având o capacitate de aproximativ 18.000 de locuri, acesta fiind aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Stadionul „Victoria Cetate” găzduieşte meciurile de fotbal ale echipei “ C.S.M. Unirea ALBA IULIA”, dar şi numeroase întreceri la nivel judeţean şi uneori naţional. Terenul, respectiv suprafaţa de joc a stadionului în prezent este din gazon natural. Starea structurală a acestuia, în lipsa unor sisteme de irigaţie şi degivrare, este puternic influenţată de condiţiile meteo şi de anotimpuri.
Conform documentaţiei SF întocmite este propusă analiza celor doua variante de execuţie:
VARIANTA I:
Valoarea totală a investiţiei
– cu TVA 19% este: 2.447.528,223 din care construcţii-montaj (C+M) 2.291.404,500 lei
– fără TVA este : 2.058.591,050 lei din care construcţii-montaj (C+M) 1.925.550,000 lei
Descrierea soluțiilor
Conform proiectului tehnologic încălzirea suprafeței de joc se face cu un sistem de cabluri încălzitoare utilizând energia electrică, puterea fiecărui cablu fiind de 4227 W.
- Suprafața încălzită este de 106 m x 69 m = 7 314 mp și este împărțită longitudinal, în șase zone.
- Cablurile încălzitoare dintr-o zona vor funcționează independent de celelalte zone.
- Numărul total de cabluri încălzitoare folosit este de 144 buc.
- Toate cele 6 zone, vor avea 24 cabluri încălzitoare.
- Realizarea gazonarii cu gazon rulori al terenului de fotbal;
- Pentru realizarea lucrărilor de gazonare se vor respectă următoarele etape thnologice:
- Prelucrarea suport pământ vegetal în vederea plantării: eliminare bălării, cioturi, bolovani. Erbicidarea totală a suprafeței pregătite, împotriva buruienilor mono- și dicotiledonate. Decopertarea terenului, cca. 15 cm și transportul materialului rezultat din această operațiune;
- Umplutură cu amestec de nisip cu zeolit și îngrășăminte organo-minerale, (cca. 15 cm), compactarea+tavalugirea+nivelarea suprafețelor, asfel încât să se realizeze o suprafața în patru ape, cu pante de 0,5% către marginea terenului, pentru a asigura scurgerea rapidă a apelor de suprafața.
- Montarea rulourilor de gazon, va fi efectuată cu tractoare echipate cu atașamente speciale de montat gazon rulouri de tip “Big Roll”.
- Irigarea terenului de joc prin aspersoare automate;
Instalația va fi compusă din tubulatura de apă , electrovane, componente electrice și aspersoare, aceste produse puse împreuna sunt destinate să aducă aportul zilnic de apă necesar supraviețuirii și dezvoltării corespunzătoare a gazonului, în condițiile climatice locale.
VARIANTA II:
Valoarea totală a investiţiei
– cu TVA 19% este: 4.484.456,286 din care construcţii-montaj (C+M) 4.278.714,615 lei
– fără TVA este : 3.771.895,145 lei din care construcţii-montaj (C+M) 3.595.558,500 lei
Spre deosebire de scenariul 1 recomandat, în cel de al doilea scenariu se propune incalizrea/degivrarea suprafeței de joc utilizandu-se conducte cu agent termic apă caldă preparată cu ajutorul unor centrale termice murale, pe combustibil gazos, montate în cascadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi”
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi” Luni, 16 decembrie a.c., un grup de 8 elevi ai Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, însoțit de către părintele duhovnic Silviu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci