Impozitele și taxele care cresc din 1 august 2022. Lista
Impozitele și taxele care cresc din 1 august 2022. Lista
Unele măsuri din Ordonanța 16/2022 intră în vigoare de la 1 august, fiind legate de accizele la tutun și alcool, iar altele de taxarea veniturilor din jocuri de noroc și suprataxarea muncii part-time, scrie hotnews.
1. Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei – Țigările se vor scumpi.
ADVERTISING
2. Crește acciza la alcool, așadar și la bere în vara asta.
Într-o discuție cu Berarii României, ne-au spus că la ei este vorba despre o creștere de 20% a accizei începând cu 1 august și, mai mult ca sigur, se va reflecta în preț, în sensul scumpirii.
3. Munca part-time este supraimpozitată
Pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.
Există mai multe excepții cum sunt: elevii și strudenți cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.
Aceleași reguli se aplică și din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate.
De la intrarea în vigoare a Ordonanței, unii angajatori au început deja să închidă contractele de muncă cu timp parțial, iar alții care și-au dat seama mai tâziu o vor mai face în cursul săptămânii viitoare. Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță, bone, mame care au încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.
Toți specialiștii spun că va crește munca la negru.
4. Se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc:
• până la 10.000 lei inclusiv – 3%
• peste 10.000-66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei
• peste 66.750 lei – 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei
5. Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități. Aceeași limitare este valabilă și pentru salariile din sectorul agricol și industrie alimentară.
Această modificare trebuie citită în paralel cu o alta care a intrat în vigoare pe 18 iulie. Adică criteriul pentru cifra de afaceri se ia în calcul pentru anul curent. Astfel, în unele luni, unii angajatori vor putea să aplice facilitățile, iar în altele nu. Așadar, la același brut, de la o lună la alta, unii vor avea ba mai mulți, ba mai puțini bani în mână.
*facilitățile dacele sectoare sunt: scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II
6. Se abrogă posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate.
7. Se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi