Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ROBOR îi SEACĂ pe românii cu datorii la bancă: La cât a ajuns rata unui român care anul trecut plătea 1.300 de lei pe lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ROBOR îi SEACĂ pe românii cu datorii la bancă: La cât a ajuns rata unui român care anul trecut plătea 1.300 de lei pe lună

Cresc rapid ratele românilor, calculate în funcție de ROBOR. Indicele face un nou salt, și ajunge la 7,14%, un maxim al ultimilor 12 ani.

Față de începutul anului, este dublu, iar asta înseamnă creșteri de rate, și cu 70%, în doar 6 luni. 9 mii de români au cerut deja schimbarea modului în care se calculează dobânda – au trecut de la ROBOR la IRCC, indice care este acum, la 2,65%. Alții au ales refinanțarea creditelor cu dobândă fixă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În nici șapte luni, indicele ROBOR la trei luni folosit la calcularea dobânzilor la credite a făcut un salt spectaculos.

Dacă la început de ianuarie era la 3% pe an, acum este mai mult decât dublu și a ajuns la 7,14%.

De exemplu, la un credit ipotecar de 250.000 de lei, adică 50 de mii de euro, rata este cu aproape 1.000 lei mai mare față de acum un an. În loc de 1.342 de lei, cât plătea vara trecută, cel împrumutat are acum de achitat o rată de 2.313 lei, cu 72% mai mare.

Specialiștii spun că atâta vreme cât inflația crește și dobânzile se măresc.

Irina Chițu, director platformă: “Cu siguranță va mai crește în perioada următoare, până la sfârșitul anului va tot crește. Sunt soluții pentru a scăpa de acest ROBOR – cea mai bună este refinanțarea pe dobânzi fixe – sunt dobânzi fixe pe 5 ani de 6%. Apoi, trecerea la IRCC îți asigură rate mai mici instant, cu câteva sute de lei mai puțin la un ipotecar timp de 6 luni vei plăti rate semnificativ mai mici.”

Avantajele trecerii la IRCC

Dacă refinanțarea creditului la altă bancă poate însemna costuri de câteva mii de lei, trecerea de la ROBOR la IRCC este gratuită.

IRCC este indicele folosit pentru toate creditele acordate după mai 2019 și este actualizat trimestrial, în funcție de trazacțiile dintre bănci făcute în urmă cu șase luni.

Liviu Andrei, broker de credite: “Tot timpul, IRCC-ul va fi mai mic decât ROBOR-ul, va fi o diferență între 0,5% și 1% față de ROBOR, e drept că vom avea o perioada scurtă – un trimestru, maxim două trimestre în momentul în care ROBOR-ul va scădea, atunci IRCC-ul venind din urmă după 6 luni e posibil să fie o perioadă un picuț mai mare decât ROBOR-ul, dar e doar o perioadă foarte scurtă, dar în rest va fi sub ROBOR, pentru că acesta e modul de calculare a lui”.

Deja 9.000 de români au cerut schimbarea de la ROBOR la IRCC. Trecerea de la ROBOR la IRCC o puteți cere în scris, băncii, iar în cel mult o lună ar trebui să primiți și răspuns. Banca vă poate solicita din nou date despre venituri și trebuie să fiți la zi cu plata ratelor. Dacă aveți acceptul băncii, lucrurile ar trebui să fie simple – veți încheia un act adițional, cu noua dobânda și cu un nou grafic de rambursare. Trebuie să stiți că, odată ce ați trecut de la robor la IRCC, nu vă veți putea întoarce la ROBOR.

Dumitru Nancu, director general Fondul Național de Garantare a Creditelor: „În iulie am avut o avalanșă de 2 mii de cerereri, până la sfârșitul lunii vom depăși 10 mii”.

De la 1 iulie și până la 1 octombrie, IRCC este la 2,65%. Apoi va crește la peste 4%.

De exemplu, o persoană care plătea o rată de 1.304 lei vara trecută achită acum cu 200 de lei în plus. Oricum, rata este cu 800 de lei mai mică față de cea raportată la ROBOR.

Dacă nu vă înțelegeți cu banca, puteți apela la Centrul de Soluționare a Litigiilor din Domeniul Bancar pentru consilieră gratuită. În ultima instanță poate fi cerută si amânarea ratelor, care aduce însă costuri în plus pentru datornici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea