Ministrul Educației: „Estimez că anul viitor vom avea peste 20-25 de mii de posturi titularizabile”
Ministrul Educației: „Estimez că anul viitor vom avea peste 20-25 de mii de posturi titularizabile”
Ministrul Educației a anunțat că anul viitor Ministerul pe care-l conduce va scoate la concursul de angajare în învățământ peste 20-25 de mii de posturi titularizabile, adică acele posturi care au viabilitate mai mare de 4 ani și pe care profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată.
În declarația făcută la B1TV, Cîmpeanu a spus că anul acesta au fost doar 5.193 de astfel de posturi.
Ministrul a spus că scoaterea la concurs a unui număr de posturi de cinci ori mai mare va fi posibilă prin transformarea în titularizabile a posturilor care au doar o jumătate de normă (n.red. o normă de predare are 18 ore pe săptămână)
„A fost definită noțiunea de post didactic. Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Doar 5.193. Am avut discipline precum sociologie sau filozofie în care au fost doar trei posturi de sociologie și trei de filozofie în țară, în toată țara. Pentru a fi titularizabile, adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi șansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă.
La geografie, doar nouă posturi în toată țara au fost, dintre care nici unul în mediul rural.
Având această problemă, cu ceea ce prevedea acest proiect de lege, încă din anul viitor în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile estimez că vom avea peste 25.000, deci de cinci ori mai multe. De ce? Pentru că vom scoate la concurs și acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puțin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca și în mediul rural să avem șansa de a avea profesori.
Sunt profesori care de 10 – 12 – 15 ani iau la examenul de titularizare, pe care-l susțin an de an, peste nota 9, însă atunci când ai trei posturi sau nouă posturi în țară, evident că ele vor fi ocupate de ce-i cu 9,80, 9,90, și un candidat bun cu peste 9 nu are șansa să intre la clasă.
Neavând această șansă, atunci îți predă limba engleză profesorul de limba română care știe sau nu știe limba engleză. În felul acesta vom putea, cel puțin 20.000 de profesori, estimez că vor putea să fie titularizați la anul”, a declarat ministrul Educației.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci